Lifestyle

Zašto ne treba piti vodu tokom jela

Ovo ja zaista štetna navika, saznajte zašto vodu ne biste trebali piti tokom jela. Ispijanje vode nešto pre i tokom jela navika je koju imaju mnogi. Nova saznanja upućuju na to da pijenje vode tokom jela čini više štete nego koristi. Zašto vodu nije dobro piti tokom jela? Nutricionistica Robyn Youkilis u svojoj knjizi Go With Your Gut tvrdi da ta navika šteti probavi i apsorpciji hranjivih materija u organizmu.

Youkilis preporučuje da se voda ne pije pola sata pre i sat vremena nakon jela. Ako baš morate piti vodu tokom jela kako biste lakše progutali hranu, uzimajte male gutljaje. U suprotnom, odnosno popijete li tokom jela veću količinu vode odjednom, može doći do razređivanja rezervi hlorovodične kiseline u želucu koja je ključna za pravilnu razgradnju hrane.

Vodu nije dobro piti tokom jela jer ta navika šteti probavi i apsorpciji hranjivih materija u organizmu.

Foto: Promo

Pijenje vode tokom jela može učiniti više štete nego koristi. Prevelika količina tečnosti tokom jela može uzrokovati nadutost, probleme sa probavom i sprečiti pravilnu apsorpciju hranjivih materija, potvrđuje nutricionistica Ali Miller.

Idealan pH u želucu, dodaje Miller, iznosi 1 do 2, i takav nivo kiselosti pomaže u razgradnji belančevina, podstiče otpuštanje probavnih enzima, pomaže u apsorpciji vitamina poput B12 i u pretvaranju hrane u rastvor što olakšava probavu. Kada pijete tokom jela taj celi proces se usporava i tada dolazi do nadutosti i loše probave.

Kada je onda najbolje piti vodu? Za zdravu probavu tokom jela popijte najviše dva decilitra voda (u malim gutljajima). Tokom ostatka dana vodu pijte između obroka što će vam pomoći da oterajte lažnu glad koju osećate kada ste zapravo dehidrirani.

Želite li učiniti još više dobrog svojoj probavi, usvojite i ove navike:

– više žvačite hranu
– jedite kada ste opušteni
– konzumirajte više gorkih namirnica (npr. senf) i kiselih namirnica (npr. sirće)

Te navike stimulišu žuč i protok enzima pa tako stvaraju idealne uslove za razgradnju hrane i maksimalnu apsorpciju hranjivih materija, ističe Miller.