Posezanje za bananom u nedostatku vremena za konkretnim doručkom nije najpametniji postupak. Naime, britanski Miror navodi da ovo voće nije dobar jutarnji obrok jer se sastoji od oko 25% šećera. Takođe, banana je umjereno kisjela, tvrdi dr Deril Đofri.
Iako ćete se ubrzo nakon konzumiranja banane trenutno osjećati puni energije, glad i umor će uslijediti još brže. Takođe, banana ne bi trebalo da se jede nakon obroka ili sama, zbog čega nutricionisti preporučaju konzumiranje ovog voća s nekim zdravim mastima ili začinima.
Kisjelost banane potrebno je neutralisati kako bi se dobile blagodati kalijuma, vlakana i magnezijuma kojima je banana bogata, tvrdi dr Đofri.
Bez brige, banana je voće koje se može jesti na brojne načine, a ideja za doručak ne manjka.
Možete da je pomiješate s dvije kašike maslaca od badema, ½ šolje svježih ili smrznutih jagoda, borovnica ili malina ili s 1½ šolje bademovog mlijeka, soka od narandže i dvije kašike lanenih sjemenki. Dobićete energetski napitak za dobar početak dana.
Dodavanjem banane u ovsenu kašu dobićete zasitan doručak, a kao najdraži doručak za djecu i odrasle pripremite sendvič s puterom od kikirikija i kriškama banane.
Kao međuobrok ili poslastica poslužiće jednostavna voćna salata pripremljena od tri banane i 340 g jagoda dok će za sladak dan biti zaslužan čokoladni kolač s bananama.