Ovo je idealan način da ostatke pirea pretvorite pravu malu deliciju. Krompiru dodajte malo brašna, muškatnog oraščića, praška za pecivo i jaje pa dobro pomiješajte. Rukama oblikujte krokete i u svaki stavite jedan štapić tvrdog sira. Možete ih uvaljati u prezle i zatim ispržiti. Sir će se rastopiti pa će kroketi biti jako ukusni.
Knedle
Postupak je gotovo isti kao i kod kroketa, s time da trebate dodati soli i također sve lijepo umijesiti. Oblikujte male okrugle komade, stavite polovicu šljive ili malo pekmeza i zatvorite. Knedle možete kuhati ili ih zapeći u pećnici prelivene s malo ulja, prezla i šećera. Ako ćete ih peći, svakako ih malo prokuhajte u kipućoj vodi, oko pet minuta.
Piroge
Zamijesite tijesto i ostavite da stoji pola sata. Razvaljajte na dva-tri milimetra debljine i izrežite kocke. Nasjeckajte malo luka i češnjaka pa popržite na maslacu dok ne omekšaju. Umiješajte u pire krompir. Smjesu žlicom stavite na sredinu kocke i preklopite da dobijete trokut. Prstima dobro pritisnite krajeve da smjesa ne iscuri. Kuhajte u kipućoj vodi dok ne isplivaju i poslužite s kiselim vrhnjem, prženim lukom ili komadićima slanine.