Sastojci:
400 g bijelog pilećeg mesa
šoljica prosa
300 g raženog hljeba bez kvasca
5 čenova bijelog luka
kašika suncokreta
kašika susama
kašika mljevenog susama
kašika lana
sok od jednog limuna
maslinovo ulje
himalajska so
mljevena paprika
biber
kurkuma
origano
Priprema:
Sipati vodu u šerpu i staviti proso da se kuha prema uputstvu kako je navedeno (proso možete naći u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane).
Zagrijati tavu bez dodavanja ulja i ubaciti sjemenke da se proprže. Potrebno je dva minuta. Skloniti proso sa ringle, dodati sjemenke i ostaviti da se ohladi. Potom staviti tavu da se zagrije sa malo maslinovog ulja.
Zatim začiniti meso sa mljevenom paprikom, biberom, kurkumom i bosiljkom i pržiti.
Dok se piletina prži, napraviti sos od bijelog luka i to na sljedeći način: bijeli luk, maslinovo ulje, limunov sok, mljeveni susam, malo himalajske soli staviti u blender i mutiti dok ne postane nalik majonezu.
Kada bude gotovo, odložiti sa strane. Provjeravati piletinu s vremena na vrijeme. I kada bude gotova, servirati.