Sastojci:

400 g bijelog pilećeg mesa

šoljica prosa

300 g raženog hljeba bez kvasca

5 čenova bijelog luka

kašika suncokreta

kašika susama

kašika mljevenog susama

kašika lana

sok od jednog limuna

maslinovo ulje

himalajska so

mljevena paprika

biber

kurkuma

origano

Priprema:

Sipati vodu u šerpu i staviti proso da se kuha prema uputstvu kako je navedeno (proso možete naći u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane).

Zagrijati tavu bez dodavanja ulja i ubaciti sjemenke da se proprže. Potrebno je dva minuta. Skloniti proso sa ringle, dodati sjemenke i ostaviti da se ohladi. Potom staviti tavu da se zagrije sa malo maslinovog ulja.

Zatim začiniti meso sa mljevenom paprikom, biberom, kurkumom i bosiljkom i pržiti.

Dok se piletina prži, napraviti sos od bijelog luka i to na sljedeći način: bijeli luk, maslinovo ulje, limunov sok, mljeveni susam, malo himalajske soli staviti u blender i mutiti dok ne postane nalik majonezu.

Kada bude gotovo, odložiti sa strane. Provjeravati piletinu s vremena na vrijeme. I kada bude gotova, servirati.