Turska kuhinja može da se opiše kao spoj prefinjenosti srednje Azije, Bliskog istoka, Mediterana i kuhinje Balkana.
Bogata je i raznovrsna upravo zbog uticaja gastronomije susednih zemalja, uključujući i one iz zapadne Evrope. Tipičan turski obrok počinje supom, nakon čega sledi jelo od povrća ili mahunarki. Dodatno se servira i salata od jogurta i mlevenih krastavaca.
Kada je u pitanju meso, Turci često dodaju voće, orašaste plodove i začine za egzotični ukus, a rezultat toga su gurmanske kofte, pite, pilavi i ćufte.
Baklave i turska pica (lahmadjun) još su neki od zaštitnih turskih specijaliteta.
Da bi jela bila tako ukusna, u turskoj kuhinji se koristi mnoštvo zdravih namirnica, a evo koje su najpopularnije i zašto:
Crveni luk
Nezaobilazna namirnica turske kuhinje je crveni luk. Dobar je izvor prehrambenih vlakana i vitamina B6, a uz to je i vrlo dobar izvor vitamina C. Pozitivna osobina luka je što sadrži aktivne materije za koje se veruje da pomažu u smanjenju povišenog nivoa holesterola i u smanjenju povišenog krvnog pritiska.
Patlidžan
U patlidžanu, koji sadrži čak 92 posto vode, najzastupljeniji su vitamini B grupe. Ono što njega čini visokovrednom namirnicom nije samo vitaminsko-mineralni sadržaj, nego i antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. Iako se priprema na različite načine širom sveta, patlidžan često nalazimo u musakama. Pečene, ponekad i pohovane kriške patlidžana serviraju se sa sosom od pečuraka i peku u rerni.
Orašasti plodovi
Neretko je meso pripremljeno na turski način obogaćeno orašastim plodovima. Bademi su jedan od najboljih prehrambenih izvora magnezijuma koji sprečava grčenje mišića i povoljnodeluje na srčani mišić i krvni pritisak. Kikiriki uz svoj povoljan sastav masti povoljno deluje na snižavanje LDL – holesterola, dok se orasi smatraju jednim od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina. Lešnik je bogat izvor vitamina E, magnezijuma i gvožđa.
Paprika
Paprika se u narodnoj medicini vekovima koristila kao lekovito sredstvo, posebno za jačanje imuniteta. Osim što štiti od brojnih bolesti današnjice, pospešuje apetit i podstiče rad želuca. Njena najvažnija karakteristika je bogatstvo vitaminima i mineralnim materijama, a takođe je jedan od najboljih izvora vitamina C, kog sadrži čak 4 puta više nego pomorandža.
Riba
Riba čini važan deo uravnotežene ishrane jer predstavlja glavni izvor omega-3 masnih kiselina i nutrijenata. Osobe koje redovno jedu ribu smanjuju rizik od moždanog udara, depresije i mentalnog propadanja koje se dovodi u vezu sa starenjem. Riba je dobar izvor vitamina A, B i D grupe i minerala.
Turski jogurt
Jogurt je zvezda turske kuhinje. Reč jogurt potiče iz Turske reči yoğurt koja označava mleko koje je fermentiralo u gustu, kiselu masu. Turski tip jogurta je jedna od najčešće konzumiranih vrsta jogurta na svetu, a krasi ga bogati kremasti ukus zahvaljujući nešto većem udelu mlečnih masnoća. Kao esencijalni deo turske kuhinje, servira se uz gotovo svako jelo. Tako se koristi kao osnova za pripremu supa i soseva pa se često servira preko mesa i povrća.
Neretko se dodaje i salatama, a zahvaljujući osvežavajućem ukusu s notama slanog, često se jede uz popularne bureke i razne pite. U Turskoj se jogurt koristi i u pripremi kolača i pojedinih jela od testa.