Zanimljivosti

Tradicionalna španska hladna čorba – gaspačo

Omiljeno ljetno povrće pretvorite u ukusnu, zdravu i osvježavajuću čorbicu.

Potrebno je:

450 g zrelog paradajza

1 čen bijelog luka

2 grančice svježeg peršuna ili bosiljka

15 ml paradajz pirea

1/4 krastavca oljuštenog i isjeckanog

300 ml paradajz soka

2 mlada crna luka fino isječena

1 mala zelena paprika

1 fino isjeckan krastavac

15 ml limunovog soka

30 ml maslinovog ulja

malo so i svježe mljeveni crni biber

kockice leda

krutoni (kockice pečenog hljeba)

Priprema:

Potopiti paradajze u činiju sa ključalom vodom na 15 sekundi, paradajze ukloniti koristeći kašiku sa prorezima, ohladiti malo pa oljuštiti koru i krupno isjeckati.

Staviti paradajz blender sa bijelim lukom i peršunom ili bosiljkom, paradajz pireom, krastavcem, paradajz sokom i mutiti dok ne postane glatko. Procijediti kroz cjediljku u činiju, i gurati kroz cjediljku što više.

Umiješati mladi crni luk, zelenu papriku (očišćenu od sjemenki i veoma fino isjeckanu) i fino isjeckani krastavac debljine 1 cm sa sokom od limuna i maslinovim uljem. Začiniti solju i biberom i ostaviti da se ohladi 2 sata u frižideru.

Neposredno prije serviranja začiniti ponovo ako je potrebno zato što hlađenje smanjuje jačinu ukusa. Sipati u ohlađene činije za serviranje, ubaciti 1 ili 2 kockice leda u svaku činiju, i servirati ukrašeno krutonima, po želji.