Omiljeno ljetno povrće pretvorite u ukusnu, zdravu i osvježavajuću čorbicu.
Potrebno je:
450 g zrelog paradajza
1 čen bijelog luka
2 grančice svježeg peršuna ili bosiljka
15 ml paradajz pirea
1/4 krastavca oljuštenog i isjeckanog
300 ml paradajz soka
2 mlada crna luka fino isječena
1 mala zelena paprika
1 fino isjeckan krastavac
15 ml limunovog soka
30 ml maslinovog ulja
malo so i svježe mljeveni crni biber
kockice leda
krutoni (kockice pečenog hljeba)
Priprema:
Potopiti paradajze u činiju sa ključalom vodom na 15 sekundi, paradajze ukloniti koristeći kašiku sa prorezima, ohladiti malo pa oljuštiti koru i krupno isjeckati.
Staviti paradajz blender sa bijelim lukom i peršunom ili bosiljkom, paradajz pireom, krastavcem, paradajz sokom i mutiti dok ne postane glatko. Procijediti kroz cjediljku u činiju, i gurati kroz cjediljku što više.
Umiješati mladi crni luk, zelenu papriku (očišćenu od sjemenki i veoma fino isjeckanu) i fino isjeckani krastavac debljine 1 cm sa sokom od limuna i maslinovim uljem. Začiniti solju i biberom i ostaviti da se ohladi 2 sata u frižideru.
Neposredno prije serviranja začiniti ponovo ako je potrebno zato što hlađenje smanjuje jačinu ukusa. Sipati u ohlađene činije za serviranje, ubaciti 1 ili 2 kockice leda u svaku činiju, i servirati ukrašeno krutonima, po želji.