Sastojci:
500g mlevenog junećeg mesa
1 manja glavica sitno seckanog crnog luka
1 glavica belog luka, očišćena i propasirana ili sitno iseckana
1 jaje
so, biber i peršun
50 ml kisele vode
ulje za prženje
Za sos:
500 g svežeg paradajza (oljušten i usitnjen) ili paradajz pelat iz konzerve
so, peršun
1 ravna kašičica speltinog brašna ili 1 ravna kašičica mlevenog lana
Priprema:
Testo za ćufte napraviti od navedenih sastojaka i dobro ga rukama umesiti. Formirati ćuftice željene veličine. U ugrejanom (ne dubokom) ulju ih pržiti sa svih strana oko pet minuta. Tada u posudu s prženim ćuftama dodati pripremljen paradajz, posoliti, začiniti i kuvati još oko 20-25 minuta. Brašno ili lan dodati pri samom kraju kuvanja. „Serviram ih najradije uz kuvani pirinač, a uz krompir pire su neprevaziđene. To naravno, ako kombinujete ove vrste namirnica u ishrani. Sve u svemi, ćufte u sosu sa nekom salatom su bile i ostale savršen obrok.
Foto: Instagram