Svjetski dan prevencije nedostatka joda: Evo kako možete znati da vam nedostaje ovaj dragocjeni mineral
Svjetski dan prevencije nedostatka joda obilježava se svakog 21. oktobra sa ciljem da se podigne svijest javnosti o važnoj ulozi joda u očuvanju ljudskog zdravlja.
Nedostatak joda je jedan od najčešćih zdravstvenih problema u svijetu koji se može spriječiti.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) nedostatak joda ugrožava oko dve milijarde ljudi u svijetu i glavni je uzrok pojave mentalne retardacije.
- znakova koji ukazuju na to da vam možda nedostaje jod u organizmu:
- neočekivano povećanje tjelesne težine
- osjećaj malaksalosti
- hronični umor
- gubitak kose
- suha koža
- problemi sa učenjem i pamćenjem
- neregularni menstrualni periodi
- gušavost, odnosno uvećanje štitne žlijezde
- loše raspoloženje
- grčevi u mišićima
Dr David Brownstein, autor knjige „Iodine: Why You Need It, Why You Can’t Live Without It“ (Jod,: Zašto vam je neophodan, zašto ne možete živjeti bez njega) ističe da sve žlijezde u organizmu zavise o adekvatnom nivou joda za optimalno funkcioniranje. Nedostatak joda dovodi do neravnoteže endokrinog sistema. Nemoguće je imati uravnotežene hormone bez adekvatne količine joda.
Ljudsko tijelo ne može da proizvede niti skladišti jod, pa je stoga neophodno da se svakodnevno unosi.
Unos minerala je najbolji putem hrane i pića. Takav unos je mnogo korisniji nego kada se koriste suplementi. Najbolji izvori joda u ishrani su alge, morska riba i morski plodovi.
Apsorpcija joda može biti smanjena i unosom namirnica iz grupe goitrogena, u koje spadaju kupus, karfiol, kelj, prokelj, brokula, senf, soja, sjemenke lana, kikiriki i drugo.