Kolač od griza služi se vruć uz puding i voće ili jedno ili drugo, šta i kako ko voli, a može i bez ičega samo šećer u prahu preko i gotovo. Takođe, može i uz kompot koji volite.
Kolač se služi vruć, ali je zaista i hladan divan. Ovo je mjera za 6 osoba.
Foto: Promo
Sastojci
1 l mlijeka
80 g putera
200 g griza pšeničnog
1 mala kašičica skoro ravna soli
kora od jednog limuna
3 jaja
3 vrhom pune kašike šećera
1 kašika putera za mazanje tepsije
i malo šećera u prahu za posipanje
Priprema:
U šerpu staviti 1 litar mlijeka i kašičicu soli, pa dodati puter. Kad se mlijeko zagrije i puter otopi staviti griz i miješati dok se ne zgusne. Kad je griz dobio dovoljnu gustinu, skloniti sa ringle i ostaviti da stoji 10 minuta.
Nakon toga prebaciti ga u tepsiju veličine 20 cm sa 30 cm i rastanjiti. Prekriti streč folijom i ostaviti da se ohladi na neko hladno mjesto. Kad je hladno prespemo ga u posudu i dodamo koru od limuna i žumanca.
U drugoj posudi umutiti bjelanca sa 3 kašike šećera. Taj šne stavimo u masu sa grizom i lagano špatulom izmiješamo. Kad se dobije lijepa masa prespemo je u maslacem podmazanu tepsiju.
Masu lijepo izjednačiti u tepsiji i uključiti rernu da se zagrijava. Staviti u rernu da se peče. Nakon 50 minuta kolač je gotov.
Isjeći ga na kockice i posuti prah šećerom.
Skuhati još jedan puding od vanile rjeđe nego inače. I odozgo prelijete. Takođe možete da prepržite neko voće sa šećerom i prelijete odozgo.
Puding jednostavno skuhati rjeđe nego što ide, a voće po želji na šećeru prepržiti da se glazira.