Lifestyle

STRUČNJAK objašnjava da li PREVIŠE SIRA može biti štetno za naše zdravlje

Ruski dijetetičar i nutricionista Andrej Bobrovski otkriva šta će se desiti sa telom ukoliko jedete sir svaki dan.

Previše sira može dovesti do razvoja ateroskleroze (bolesti zapušenih arterija), hipertenzije i drugih kardiovaskularnih bolesti, kao i urolitijaze (pojave kamena u šupljinama uroloških organa) objasnio je dijetetičar.

cheese-platter-g006d3abd7_1280.jpg

Dodao je i da sastav mnogih vrsta sira uključuje veliku količinu soli, koja takođe predstavlja pretnju za telo.

Ako osoba nije spremna da isključi ovaj proizvod iz svoje svakodnevne ishrane, trebalo bi da ograniči njegovu upotrebu do određene granice.

cheese-gbc1d24358_1280.jpg

„U umerenim količinama, sir je koristan i jača imunitet. On je mlečni proizvod bogat kompletnim proteinima i aminokiselinama. Doprinosi dobrom funkcionisanju celog organizma, a pored toga, sir je vredan izvor kalcijuma i vitamina B. Istovremeno, vitamin B12 koji se nalazi u proizvodu čini ga posebno korisnim zimi.”

fig-g95facb4c7_1280.jpg

Sir je izvor vitamina B, posebno B12, a ovo je neka vrsta preteče hormona zadovoljstva, hormona sreće – serotonina. Zimi, kada su duge noći, a kratki dani u januaru i februaru, vitamin B12 se normalizuje.

Foto: Pixabay