Neguje kožu, dobra je za smanjenje telesne težine, izuzetno se dobro boli sa najopakijim vidovima šećera… Stevija je biljka koja može sve.
Foto: Promo
Stevija potiče iz Južne Amerike gde se više od 1500 godina koristi kao prirodan i zdrav zaslađivač. Zbog njenog slatkog ukusa južnoamerički domorodci su je nazvali “list slatkog meda”, a koristili su ju za zaslađivanje hrane i pića te za lečenje rana, šećerne bolesti i povišenog krvnog pritiska.
Veruje se da će ova biljka u budućnosti postati savršena zamena za rafinirani šećer, a time i nezaobilazan deo prehrambene industrije. Sa razlogom – list stevije je 40 puta slađi od šećera, a ekstrakt lista čak 300 puta.
Vekovima je uzgoj ove biljke bio ograničen isključivo na područje Južne i Središnje Amerike. Danas se stevija kao komercijalna biljka uzgaja u Japanu, Kini, Keniji, Vijetnamu, Indiji, Argentini, Kolumbiji, Tajlandu, Paragvaju i Brazilu.