Lifestyle

Šta kompletno pročišćava organizam?

Organizmu je ponekad potrebno detaljno čišćenje, a proljeće, godišnje doba kada se sve u prirodi budi, idealno je vrijeme za to. Odredite trenutak za dvodnevnu detoksikaciju koja će vam popraviti zdravlje i organizam, oslobodiće vas masnoća i toksina i proljepšaće vam kožu. Osim toga, na ovaj način uspješno ćete se boriti i protiv stresa, glavobolje i prehlade.

 

Da bi detoksikacija imala što bolji efekat, najvažnije je da uspostavite kiselo-baznu ravnotežu konzumiranjem povrća, voća i probiotika. Ove namirnice sadrže minerale kao što su kalcijum, kalijum, magnezijum, cink, koji su neophodni vašem organizmu. „Kisele“ namirnice, kao što su meso, mesne prerađevine i belo brašno, u procesu detoksikacije treba izbjegavati.

 

Šta da jedete

Za početak izbacite jaja i šećer s menija i uvedite sebi pet obroka. Doručak mora da bude do 8 sati, voćna užina oko 11, ručak između 14 i 15 sati, a večera najkasnije oko 20 sati. Dobro je da oko 17 h ubacite još jednu užinu, a ako ne idete prije ponoći u krevet, onda prije spavanja gricnite jednu jabuku. Obavezni su svježe voće i povrće, naročito brokoli, prokelj, karfiol, repa, žitarice, pasulj, sočivo, orašasti plodovi i sjemenke. Hranu začinite svježim biljem, kurkumom i đumbirom. Pijte vodu, biljne čajeve, zeleni čaj i sokove bez šećera i konzervansa.

 

Šta da izbjegavate

Zaboravite na šećer, prelive, sosove i zaslađivače. Takođe, meni ponavljate četiri dana – ukrug. Za to vrijeme izbejgavajte sokove, alkohol, pijte samo propisanu tečnost.

Da bi detoksikacija uspjela, morate da poštujte stroga pravila o vrsti namirnicama koje smijete da konzumirate i ograničenja koja se vezuju za količinu hrane.

Tokom detoksikacije uobičajen je gubitak dva do tri kilograma, ali ako namjeravate da ozbiljno smršate, morate bitno da promijenite način ishrane. Pravilna detoksikacija treba da traje sedam do deset dana i cilj je da se jetra iščisti od nagomilanih toksina.

 

Najdijetalnije proljetne namirnice

Ako poslije čišćenja organizma želite da nastavite s dijetom, bacite se na najdijetalnije proljetne namirnice.

Kupus – obiluje gvožđem, mineralima, vitaminima A i C, koji snižavaju nivo insulina u krvi i tako ubrzavaju metabolizam.

Kopriva – prirodni diuretik, bogat kalcijumom i magnezijumom, oslobodiće vas viška vode.

Trešnje – najbolja užina u kojoj nema kalorija, a uz to su i snažan antioksidant.

Mladi luk – sadrži vitamine B i C i sjajno čisti krvne sudove.

Šargarepa – odlična za detoksikaciju jer sadrži velike količine vlakana i vitamina A.

Tikvice – obiluju biljnim vlaknima koje ubrzavaju metabolizam.

Jagode – zbog velike količine vitamina C, jagode za 25 odsto ubrzavaju sagorijevanje masti.

 

Detoks jelovnik

Prvi dan

Doručak

250 ml cijeđene pomorandže, 150 g voćne salate, 4 suhe šljive, šolja čaja od mhešavine breze, čička i mente zaslađen dvijema kašičicama meda

Užina

2 mandarine

Ručak

300 g krompira i 300 g tikvica barenih na pari, kašika maslinovog ulja i jabukovo sirće po ukusu; čaj od mješavine gorčice, đumbira, kore pomorandže i šafrana zaslađen kašičicom meda

Užina

350 g jagoda

Večera

Skuhajte bistru supu tako što ćete očistiti, sitno isjeckati i propržiti 150 g praziluka, 100 g celera i 120 g tikvica. Dodajte litar vode, kocku supe i ostavite da se kuha dvadesetak minuta. Na kraju dodajte 200 g spanaća i posolite. Prije spavanja popijte čaj od mješavine lipe, kamilice, matičnjaka i pomorandžinog cvijeta, zaslađen kašičicom meda.

 

Drugi dan

Doručak

250 ml limunade bez šećera, dvije kašike muslija prelivene šoljom nemasnog jogurta

Užina

čaj od mješavine breze, čička i mente zaslađen dvjema kašičicama meda

Ručak

Blanširajte 250 g brokolija, 100 g karfiola i 150 g šargarepe, pa blago propržite na maslinovom ulju. Uz povrće pojedite porciju zelene salate koju ste pomješali s rendanom šargarepom, suhim grožđem i sjemenkama suncokreta. Popijte ljekoviti čaj od mješavine gorčice, đumbira, kore pomorandže i šafrana zaslađen kašičicom meda.

Užina

1 banana

Večera

Skuhajte na pari 200 g brokolija i 200 g karfiola i začinite limunovim sokom i maslinovim uljem.

Čaj za laku noć od matičnjaka i nane zaslađen kašičicom meda.