Kvalitetan doručak, koji može dobro zasititi, odličan je početak dana jednog Nemca. Nemci su poznati kao radna nacija, koja poštuje svoje običaje i tradiciju. To u potpunosti važi i za doručak.
On treba da zasiti i da snagu za predstojeći radni dan, a treba da bude koristan kako za decu, tako i za odrasle. Naravno, u različitim regionima se doručak razlikuje, ali u suštini je obavezno da imaju razne vrste hleba i pogačica. One imaju razne nazive – dafnudel, brecel (pereca), kajzerice, pogačice sa mlevenim mesom i kačkavaljem.
Tople pogačice se uvek jedu uz topli komad flajškeze ili lebrkeze. Drugi vole da jedu i razne kobasice iliti viršle. Često se pogačice jedu samo sa maslacem ili tečnom čokoladom.
Ponekad doručak podrazumeva krišku lepog hleba sa kravljim maslacem i džemom.
I nešto što je obavezno uz doručak jeste velika šolja tople švarc kafe.
U nekim regionima Nemci vole da počnu dan sa nečim slatkim, pa se u te svrhe konzumiraju najrazličitiji kuhen slatkiši, gde je najpoznatiji apfel kuhen. To je kolač od jabuke.