Zanimljivosti

Šta da kuvate za nedeljni ručak?

Da biste izbegli čuveno pitanje za ukućane “Šta danas da kuvam?”, izaberite neko od jela koja vam preporučujemo.

Sarmice od blitve 

Potrebno je: 

500 g mešanog mlevenog mesa, 12 većih debljih listova blitve, 2 kriške starog hleba, jaje, 2 čena belog luka, 2 dl vode, dl paradajz pirea, so, biber, mešavina suvih začina, 2 dl kisele pavlake. 

Priprema: 

Operite blitvu, odrežite koren i stanjite središnje rebro lista, pa ih stavite u veću količinu vode i blanširajte ih minut-dva da listovi smekšaju. Listove ocedite, isperite ih hladnom vodom i ostavite u cediljki. Mleveno meso naglo ispržite na mešavini maslinovog i suncokretovog ulja, tek toliko da dobije smeđu boju. Maknite s vatre, dodajte začin, peršun, beli luk, so, biber. 

Dodajte jaje i stari hleb koji ste pre toga potopili u mleko. Sjedinite sve sastojke i time punite listove blitve i uvijajte u sarmice. U prikladnu posudu gusto ih poređajte i prelijte vodom umućenom s paradajz pireom. Prekrijte aluminijumskom folijom i pecite na 180 stepeni 45 minuta, pa sklonite foliju i pecite još 15 min. da lepo porumene. Po želji ih možete preliti kiselom pavlakom.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Pileće kuglice 

Potrebno je: 

300 g mlevenog pilećeg filea, šargarepa, 2 glavice crnog luka, tikvica, mešavina suvog začina, so, biber. 

Priprema: 

Povrće sameljite u seckalici, pa sjedinite s mesom u jednoličnu masu i formirajte ćuftice. Zagrejte ulje i kratko propržite ćuftice sa svih strana. Poslužite uz bareni pirinač.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Pirinač sa mlevenim mesom 

Potrebno je: 

300 g mešanog mlevenog mesa, 1 glavica crnog luka, 2-3 šargarepe, 150 g pirinča, 1 kocka za supu, mirođija, peršun, bosiljak, ulje. 

Priprema: 

Na ulju s malo vode prodinstajte crni luk, dodajte šargarepu i još malo dinstajte. Kada se povrće upržilo, dodajte mleveno meso, pa nastavite prženje. Dodajte suve začine i kocku za supu. Zatim dodajte pirinač i nalijte s pola litre vode. Kuvajte dok pirinač ne upije svu tečnost, pa ostavite poklopljeno na toploj ringli.