Lifestyle

Spori, brzi ili izbirljivi? Način na koji jedemo otkriva puno o našoj ličnosti

Juliet S. Boghossian, ekspertica za hranu i osnivačica kompanije koja se bavi istraživanjima navika vezanih uz hranu otkrila je povezanost između načina na koji jedemo i naše ličnosti.

„Navike vezane uz hranu mogu nam, ustvari, izvući dosta aspekata nečije ličnosti i ponašanja“, rekla je.

Foto: Promo

 

Oni koji polako jedu

Znate ih jako dobro. Dok ste se vi već bacili na desert, oni su tek začinili salatu… I ovo zna biti dosta iritirajuće. No, osobe koje polako jedu žele uživati u svakom životnom trenutku i nigdje im se ne žuri. Drže se ovog obrasca ponašanja i na poslu i u privatnom životu te ponekad gube pojam o vremenu. Ponekad se kolege mogu ljuti na ove osobe jer im predugo treba da obave jedan zadatak kako bi se prebacili na drugi.

S druge strane, kada pojedine osobe jedu sporije od ostalih, to može biti i zbog toga što imaju manjak energije ili su jednostavno loše raspoložene.

Oni koji brzo jedu

Ovakvi tipovi osoba odlični su u multitaskingu. Nikad ne probijaju rokove i takmičarskog su tipa. Uvijek negdje žure te se nerijetko dogodi da propuste neke bitne trenutke u vlastitom životu. Brzina kojom jedu često je jednaka brzini kojom žive.

Oni koji su izbirljivi

Rijetko se događa da izbirljiva osoba u restoranu, kad je riječ o hrani, nema na stotinu pitanja i zahtjeva. Kako tačno pripremate ovo meso, može meni drugi prilog, nemojte staviti krastavce, može li ipak paradajz unutra… I uvijek naručuju isto.

Ovakvi tipovi najbolje se osjećaju u svojoj sigurnoj zoni komfora i nisu ljubitelji promjena. Radi isti posao godinama (iako su dobili druge ponude), nikad ne prihvataju izazove, nadaju se da neće dobiti unapređenje jer se boje da nisu dorasli zadatku. S druge strane, vole učiti i ne boje se postavljati pitanja.

Oni koji organizuju hranu na tanjuru

Ovakvi tipovi mrze kad im se jedna vrsta hrane dodiruje s drugom. Sve im mora biti sređeno i organizovano, a takvi su i u poslu. Kod njih nema nedovršenih zadataka. Njihov stan je zasigurno nevjerovatno uredan. I najčešće su vrlo nervozni kad stvari ne idu po planu, a kompromise rijetko prihvataju.

Oni koji vole izmiješati sve namirnice na tanjuru

Ovakvi tipovi su najčešće otvoreni i prijateljski raspoloženi te su spremni preuzeti više poslovnih obaveza. Vole svoj posao i uvijek imaju vremena za drage osobe. No, ponekad ih njihova želja za multitaskingom može dovesti do toga da probiju sve moguće rokove…

Oni koji se ne boje probati sve i svašta

Ako svaki put u restoranu pokušavate naći najčudnije i najposebnije jelo, onda spadate u ovu kategoriju. Ljudi koji ovo rade, obično vole preuzimati rizik i nemaju strah od neuspjeha. Samo kako bi izašli iz zone komfora, reći će ‘DA’ nekim najluđim idejama. Niko ih ne smatra dosadnim osobama već im se ljudi dive zbog hrabrosti i avanturizma.

Oni koji svaku namirnicu moraju pojesti zasebno

Prvo hamburger, onda pomfrit, pa onda tek salata… Ovakve osobe obično su veoma fokusirane na detalje i svaku stvar u životu vole dosta temeljno proučiti. Upravo zato su vrlo uspješne u poslu i vide detalje koje ostalima promaknu.

Oni koji glasno žvaču

Osobe koje glasno žvaču i pričaju punim ustima većini idu na živce. Ovakvi ljudi su najčešće vrlo otvoreni i briga ih šta drugi misle. Gotovo nikad se ne nerviraju, nisu pod stresom i rijetko ih nešto izbaci iz takta.

Oni koji pažljivo pripremaju hranu

U ovu kategoriju spadaju oni koji vole narezati svu svoju hranu na male komadiće prije nego što počnu jesti. Njihov um koji ‘razmišlja unaprijed’ i organizacijske vještine ih ‘tjeraju’ da ovako postupaju s hranom. Imaju velike snove, puni su mašte, čak i kad svi oko njih vjeruju da žive u svom malom ‘balončiću’. Takođe, sve planiraju unaprijed.

Oni koji uvijek traže vašu hranu

Iako se smatra pomalo sebičnim kad neko ne da komadić svoje hrane, ali takođe je ponekad iritirajuće kad neko uvijek uzima hranu iz vašeg tanjira. Ovakvi tipovi osoba su nerijetko posesivni i zahtijevaju ono što žele, kada to žele. Osim toga, oni su vrlo pristojni i ljubazni prema drugima.

Oni koji nikad ne dijele svoju hranu

Svi znamo da je tokom večere u restoranu sasvim uobičajeno da ponudimo svoju hranu drugima, čisto da probaju ako to nikad nisu jeli. S druge strane, kad neko to odbije napraviti, smatramo ga sebičnim. No, u većini slučajeva osoba nije takva, prenosi zivim.hr.