Klasičan italijanski preliv koji sve testenine pretvara u gurmanski užitak. Varijacija na izvoran recept je bezbroj eksperimentisanja s vrstama mesa, začinima i povrćem, ali vrhunski kuvari cene upravo originalni i najjednostavniji način pripreme.
Pokazao je to i Gordon Remzi pridržavajući se recepta starih Italijana u kojem su meso, paradajz i vino osnova preliva. Vrhunski šef u sve je uključio nezaobilazni Worcester sos koji po želji možete dodati ili izostaviti, a ključni trenutak njegovih bolonjeza je kratko vreme pripreme od samo 15 minuta zahvaljujući čemu sastojci ne gube svoj izvoran ukus.
Sastojci:
- – pola kg sitno mlevene junetine
- – 1 luk
- – 1 šargarepa
- – 2 čena belog luka
- – maslinovo ulje da prekrije dno lonca
- – par listića origana
- – 1 kašičica koncentrata paradajza
- – 1dcl crnog vina
- – nekoliko kapi Worcester sosa
- – 20 dkg pelata ili sveži paradajz očišćen od semenki i kore
- – pola dcl mleka
Priprema:
1. Luk i šaragrepu iseckati na sitne komade pomoću kako bi se što pre skuvali, u lonac stavite maslinovo ulje i pre nego što se zagreje odmah ubacite luk i šaragrepu, sve zajedno mešajte i dinstajte oko 3 minuta. Dodajte so i biber po želji.
2. Dobro sve mešajte kako bi povrće omekšalo, pa potom dodajte sitno mleveno juneće meso, par listića origana i dinstajte još par minuta. Potom na sredini lonca napravite mesta i dodajte kašičicu koncentrata paradajza i 1 dcl crnog vina, ostavite da vino provri i priču zaokružite s par kapi Worcester sosa.
3. Svež paradajz prethodno očišćenu od semenki i opne ili kupljene pelate ubacite u lonac, dobro izmešajte i ostavite da se sve kuva još 7 minuta. Pri samom kraju u sos dodajte mleko koje će kiselost paradajza povezati sa ostalim sastojcima u gusti sos.