Zanimljivosti

Špageti Bolonjeze po receptu Gordona Remzija!

Klasičan italijanski preliv koji sve testenine pretvara u gurmanski užitak. Varijacija na izvoran recept je bezbroj eksperimentisanja s vrstama mesa, začinima i povrćem, ali vrhunski kuvari cene upravo originalni i najjednostavniji način pripreme.

beef-17040_1920

Pokazao je to i Gordon Remzi pridržavajući se recepta starih Italijana u kojem su meso, paradajz i vino osnova preliva. Vrhunski šef u sve je uključio nezaobilazni Worcester sos koji po želji možete dodati ili izostaviti, a ključni trenutak njegovih bolonjeza je kratko vreme pripreme od samo 15 minuta zahvaljujući čemu sastojci ne gube svoj izvoran ukus.

Sastojci:

  • – pola kg sitno mlevene junetine
  • – 1 luk
  • – 1 šargarepa
  • – 2 čena belog luka
  • – maslinovo ulje da prekrije dno lonca
  • – par listića origana
  • – 1 kašičica koncentrata paradajza
  • – 1dcl crnog vina
  • – nekoliko kapi Worcester sosa
  • – 20 dkg pelata ili sveži paradajz očišćen od semenki i kore
  • – pola dcl mleka
Pročitajte i  Šuškava pogača na najlakši način! Recept za pravi užitak!

Priprema:

1. Luk i šaragrepu iseckati na sitne komade pomoću kako bi se što pre skuvali, u lonac stavite maslinovo ulje i pre nego što se zagreje odmah ubacite luk i šaragrepu, sve zajedno mešajte i dinstajte oko 3 minuta. Dodajte so i biber po želji.

2. Dobro sve mešajte kako bi povrće omekšalo, pa potom dodajte sitno mleveno juneće meso, par listića origana i dinstajte još par minuta. Potom na sredini lonca napravite mesta i dodajte kašičicu koncentrata paradajza i 1 dcl crnog vina, ostavite da vino provri i priču zaokružite s par kapi Worcester sosa.

3. Svež paradajz prethodno očišćenu od semenki i opne ili kupljene pelate ubacite u lonac, dobro izmešajte i ostavite da se sve kuva još 7 minuta. Pri samom kraju u sos dodajte mleko koje će kiselost paradajza povezati sa ostalim sastojcima u gusti sos.