Lifestyle

RUŠTULE – Crnogorski specijalitet za koji je tajni sastojak RAKIJA

Da li ste čuli za ruštule? Ovaj specijalitet pravi se skoro svuda na Jadranskoj obali. Nekad je bila tradicionalno jelo na crnogorskim svadbama,a danas se ruštule prave kad god se ima vremena.

U nastavku pogledajte šta vam je sve potrebno i kako se pravo ova specifična poslastica.

rustule recept.png

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 7 kašika ulja
  • 2 kašike kisele pavlake
  • rendana korica limuna
  • 1 čašica rakije – loze
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 600- 700 gr brašna (tačnu meru brašna morate prilagoditi rukama da se testo ne lepi)
  • ulje za prženje šećer u prahu za posipanje

rustule.png

Priprema:

Brašno pomešajte s praškom za pecivo. Jaja, šećer, vanilin šećer, kiselu pavlaku i ulje dobro izmutite. Dodajte rakiju. Postepeno dodavajte mešavinu brašna (dok se ne dobije elastično testo koje se ne lepi). Prebacite ga na radnu površinu i još ga rukama izvaljajte. Oblikujte u kuglu i zamotajte u providnu foliju, te ostavite 30 min na sobnoj temperaturi. (Može i odmah da se razvlači). Razdelite na dva dela te svaki razvaljajte na 2 mm debljine i secite trakice 2-3 cm x 15 cm, te zavežite u čvor. Pecite u vrućem ulju 2-3 min (okretati ih kako ne bi potamnele). Izvadite ih na papirni ubrus i posipajte šećerom u prahu.

Izvor: Praktična žena