Sastojci za pitu od tikvica:
-900 g tikvica
-200 g mladog luka
-6 g sveže majčine dušice (naseckane)
-7 velikih jaja
-90 g brašna
-30 g belog luka
-240 g parmezana
-10 ml maslinova ulja
-1 prstohvat bibera
-5 g soli mleko (oko 1 dl)
Priprema pite od tikvica:
Zagrejte tiganj s jednom kašičicom maslinovog ulja, pa dodajte tikvice, mladi luk i sveži majčinu dušicu, prstohvat soli i prstohvat bibera. Pržite na jakoj vatri dok tikvice ne omekšaju i ne otpuste vodu. Prebacite ih u cediljku i ostavite 10 minuta da se ocede. Za to vreme pomešajte jaja, beli luk i brašno. Postepeno dodajte oko 1 dl mleka tako da dobijete glatko testo. Zatim dodajte 200 g izrendanog sira i promešajte.Prebacite tikvice u ravnomernom sloju na pripremljeni pleh za pečenje, pa prelijte smesom od jaja i pospite preostalim izrendanim sirom. Pecite na 210 stepeni 15-20 minuta. Kada se malo ohladi, isecite pitu i poslužite je.