Kupinovo vino je od davnina dobro poznato kao vrlo koristan i efikasan lek za lečenje malokrvnosti (anemija).
Takođe se koristi kod iscrpljenosti, neuhranjenosti, za regulisanje probave, pritiska i cirkulacije. Pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žuči i mokraće, a postoje i dokazi da povoljno deluje i na pojedine kožne bolesti, kao što su razni lišajevi i osipi.
Foto: Promo
Ovo vino, smanjuje povišeni holesterol, sprečava ugrušavanje krvi, pojavu srčanih bolesti, ali i neuroloških poremećaja kao što su Parkinsonova bolest i Alchajmer.
Potrebno je:
– 5 kg kupina
– 1,5 kg šećera
Priprema:
Očišćene i oprane kupine staviti u veću posudu, zatim ih dobro izgnječite rukama i dodajte šećer. Nemojte ih napuniti do vrha, ostavite otprilike 3 prsta jer će nastupiti vrenje. Posudu prekrijte gazom i stavite na hladnije mesto. Neka odstoji nedelju dana. nakon toga pojaviće se gustiš (komina) koju treba odstraniti sa površine kašikom, a vino procediti kroz gazu. Staviti vino opet u posudu i ostaviti još nedelju dana. Tada pažljivo opet ocedite vino od taloga i pretočite u staklene flaše. Povezati flaše gazom (ne stavljajte čep jer bi flaša pukla). Čuvati na hladnom mestu i nakon mesec dana možete staviti čepove.
Upotreba:
Piti ujutru na prazan stomak ili uveče pre odlaska na spavanje. U lekovite svrhe dovoljna je dnevna doza od 0,5dcl do 1 dcl (pola čaše) ovog napitka u dužem vremenskom periodu oko 2-3 meseca.
Dobro je za:
– anemiju
– iscrpljenost
– pritisak
– regulisanje probave
– cirkulaciju
– pojačava apetit
– povišeni holesterol
– srčane bolesti