Lifestyle

RECEPT DANA: Salata od cvekle sa belim lukom i maslinovim uljem

Foto: Promo

Sveža cvekla može da se skuva ili ispeče u rerni a zatim oljušti i iseče na tanke kolutove. Iseckati sitno beli luk, posoliti prema ukusu, dodati maslinovo ulje i malo jabukovog sirćeta i promešati.
Cvekla je korenasto povrće koje pripada istoj porodici kao i šećerna repa a bogata je vitaminom C i B6, dijetnim vlaknima, folnom kiselinom, manganom , kalijumom, bakrom, magnezijumom, fosforom i gvoždjem.
Cvekla povećava otpornost organizma na infekcije respiratornog sistema, preporučuje se kod zapaljenja grla, gripa i drugih oboljenja disajnih puteva.
 Preporučuje se u lečenju anemije a zato što ima citostatski efekat i antikancerozna svojstva koristi se kod brojnih karcinoma u toku i posle zračne terapije. Dijetna vlakna pomažu u smanjenju holesterola a korisna je i kod oboljenja jetre i žučnih piteva i kod fizičke i psihičke iscrpljenosti.
Najbagotvornije za zdravlje je ekstra devičansko (extra vergine) maslinovo ulje koje ima značajne efekte na popravljanje dobrog HDL holesterola i smanjenje lošeg LDL holesterola.
Mononezasićene masnoće maslinovog ulja smanjuju insulinsku rezistenciju, utiču na dobru glikoregulaciju, prevenciju kardiovaskularnih bolesti, artritisa i kancera.
Maslinovo ulje sadrži najveći procenat mononezasićenih masnoća čak 78% u odnosu na suncokretovo ulje koje sadrži 14% i ulje od koštica groždja koje sadrži 17%. Pored mononezasićenih masnoća maslinovo ulje sadrži oleinsku kiselinu, vitamin E , beta karoten, sterole i tokoferole i sprečava aterosklerotske promene na krvnim sudovima. Maslinovo ulje i limun koji je moćni antioksidans i antiseptik jačaju imunitet a može se kombinovati i sa jabukovim sirćetom koje nastaje fermentacijom jabuka i povećava imunitet. Beli luk koji ima antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva zajedno sa maslinovim uljem, jabukovim sitćetom i peršunom može se koristiri kao preliv za ribu u za različite salate.