Foto: facebook
– 500 g kora za savijače
– 200 g putera za premaz
Fil 1 – od maka:
– 200g mlevenoga maka
– 200 ml vrelog mleka
– 500 g šećera
– 1 vanilin šećer
– grožđice po želji
Fil 2 – od sira:
– 500 g mladog sira
– 2 jaja
– 100 g šećera
– 1 vanilin šećer
– po želji grožđice
Fil 3 – od oraha:
– 200 g oraha mlevenih
– 50 g šećera
– 200 ml mleka
Fil 4 – od jabuka:
– 700 g ribanih jabuka
– 50 g šećera malo cimeta u prahu
Preliv:
– 200-300 ml mleka ili neutralne pavlake
– 2 jaja
– 2 vanilin šećera
Priprema:
Otopiti puter za premaze i nek se hladi. Veliku tepsiju obložiti pek-papirom. Izraditi sva četiri nadeva i onda pristupiti slaganju gibanice.
Za prvi nadev mleveni mak pomešamo s šećerom i zalijemo s vrelim mlekom. Po želji se dodaju grožđice – u nadev od maka, a ponekad u nadev od sira, ali ne u oboje.
Za nadev od sira pomešaju se sir, jaja, šećer i vanilin šećer.
Za nadev od oraha pomešaju se orasi s šećerom i zaliju s vrelim mlekom. Kod oraha postoje dve mogućnosti – preliti ih mlekom ili ostaviti suve te ih samo pomešati s šećerom i posipati po korama. Obe kombinacije su dobre jer jabuke puste sok, pa je gibanica sočna i ako se stave suvi orasi.
Za zadnji nadev naribaju se jabuke, pomešaju s šećerom i malo cimeta te ostave da malo odstoje, kad ih stavljamo na koru malo se stisnu da se iscedi sok ali ne previše.
Kada su svi nadevi gotovi pristupi se slaganju – ako ima 10 kora za svaki red se stave po dve. Ako ih ima više rasporedi se po želji ali obavezno moraju biti barem dve u redu. Stavi se prva kora, premaže kistom s malo rastopljenoga margarina, gore se stavi druga kora i opet premaže s malo margarina.
Kod prvog nadeva – stavimo mak te ga kašičicom raspodelimo po celoj kori. Gore položimo dve kore s tim da svaku premažemo s malo margarina.
Sledi nadev od sira – kojeg isto ravnomerno rasporedimo po korama te pokrijemo s dve nove kore. Prekrijemo nadevom od oraha-suvim ili zalivenim s mlekom, te stavimo opet dve kore.
Na kraju slede jabuke i poslednje dve kore. Premazati ih s ostatkom margarina. Za preliv se pomešaju pavlaka, vanilin i jaja te se time preliju kore.
Ostaviti 10 minuta, dotad zagrejati šporet na 180-200. Peći 45 m.
Izvor: facebook #gastroglumac