Lifestyle

RECEPT DANA: KREM ČORBA OD PEČURAKA U CIPOVKI

 

Foto: facebook

½ kg braon šampinjona
1 veći suvi vrganj
1 suva lisičarka (ili 3 supene kašike seckane mešavine sušenih gljiva)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
3 supene kašike maslinovog ulja
25 g putera
1 kafena kašika soli
1 supena kašika suvog začina
1 kafena kašika mlevenog bibera
2.5 l vruće vode
250 ml pavlake za kuvanje
Sušene pečurke preliti sa 300 ml vrele vode i ostaviti da nabubre i omekšaju. Šampinjone seći na tanke listiće. Crni luk očistiti i iseći na listiće, blago posoliti, promešati i ostaviti 10-ak minuta da omekša. Lonac dobro ugrejati, dodati maslinovo ulje i puter a zatim dodati crni luk i dinstati na umerenoj temperaturi sve dok ne dobije rumenu boju i postane mekan. U tom trenutku dodati šampinjone i prethodno potopljene pečurke, blago posoliti i nastaviti sa kuvanjem sve dok voda koju su pečurke pustile ne ispari. Dodati sitno seckan beli luk i biber, kratko propržiti pa naliti sa vrućom vodom i vodom u kojoj su bile potopljene sušene pečurke, poklopiti i kuvati 10-ak minuta. Zatim, štapnim mikserom sve usitniti, vratiti na vatru i dodati kokosovo mleko ili pavlaku za kuvanje. Kratko prokuvati i skloniti sa vatre. Čorbu poslužiti u izdubljenoj cipovki (ili bilo koji čvršći okrugli hleb) uz po koju proprženu pečurku za dekoraciju, koju kap pavlake i malo peršuna. Bitno je da je čorba gušća unutrašnjost hleba utapkana kako ne bi curilo. .


Izvor: #gastroglumac