Zanimljivosti

RECEPT DANA: Japanske pileće rolice sa susamom (Negimaki)

Pokazujemo Vam kako pripremiti japanske pileće rolice poznatije kao Negimaki, popularne širom zemlje, a posebno u Kanto regiji na ostrvu Honšu sa koga i potiču.

Kako napraviti japanske pileće rolnicePotrebne namirnice za pripremu:

  • 300 ml sosa od soje
  • 1 kašike susamovog ulja
  • 1 ½ kašike jabučnog sirćeta
  • 3 kašike šećera
  • so
  • Biber crni mljeveni
  • 2 vezice mladog luka
  • 600 g pilećih prsa
  • 1 kašika mješanog začina (miks začina po želji)
  • 2 češnja bijelog luka (može i bijeli luk u granulama)
  • 2 kašike gustina
  • 3 kašike hladne vode
  • susamove sjemenke

Priprema:

  1. U tavi na laganoj vatri dodajte redom soja sos, susamovo ulje, sirće, šećer, so i biber. Mladi luk operite (odrežite mu korijen), dodajte ga u sos i kuhajte oko 2-3 min. Kada je omekšao stavite ga na stranu da se malo ohladi.
  2. Pileća prsa stavite na podlogu, zarežite ih i otvorite nožem po dužini. Istucite ih batom za meso (ili valjkom) dok nisu posve tanka. Posušite ih. Začinite ih s obje strane miksom začina. Stavite nekoliko komada mladog luka na meso i umotajte ih. Osigurajte čačkalicama krajeve mesa.
  3. Preostali sos u tavi zgusnite gustinom pomiješajući ga s vodom te dodajte susamove sjemenke. Zagrijte grill tavu na srednje jakoj vatri. Pecite piletinu dok ne bude pečena sa svih strana, kako ju okrećete, tako ju premazujte sa sosom još na tavi. Okrećite piletinu kako ju premazujete sojinim sosom i kada su rolice gotove poslužite ih tople.

Posluživanje: Poslužite rolice tako da ih premažete ostatkom sosa i posložite jednu na drugu. Pospite ih tostiranim susamom i sitno narezanim mladim lukom.

Zanimljivost o japanskoj kuhinji

-Najpoznatije piće koje se pije u Japanu je „SAKE“ (rižino vino).U japanu ga nazivaju „Nihonshu“ i sadrži 15% do 17% alkohola.Ukus mu varira od blago slatkastog do voćnog.Najbolji je kada se posluži blago rashlađen ali se može posluživati i zagrijan.

Zanimljivosti o Japanu

Trešnjin cvijet: Trešnjin cvijet smatra se jednim od najvećih simbola zemlje izlazećeg sunca,a označava ljepotu i savršenstvo u njihovoj kulturi. Obično se odnosi na trešnju Yoshino.

Bonsai: Vještina oblikovanja i uzgoja minijaturnog stabalca u posudi koja je iz Kine prenesena u Japan u 11.vijeku.Za to nije samo potrebno znanje o uzgoju biljaka već su potrebne i umjetničke sklonosti.

Samuraji:To su bili plemićki vojnici u feudalnom Japanu.

everyday-street-photography-takashi-yasui-japan-1

Suši: Rolice od sirove ribe,riže i povrća i obično se jede uz pomoć štapića (hashija).

Sake: Najpoznatije alkoholno piće u Japanu.

Kimono: Tradicionalni odjevni predmet širokih rukava i bez džepova.Danas se nosi uglavnom na vjenčanjima i specijalnim događanjima.

Ritual ispijanja čaja: Šoljica čaja se uzima desnom rukom, a stavlja na lijevi dlan. Domaćinu se upućuje lagani naklon glavom, nakon čega se napitak ispija u tri gutljaja.To je dio japanske kulture i svakodnevnice.