Srpske domaćice se trenutno najčešće opredeljuju za pite i dezerte koji uključuju šljive. Zbog toga predlažemo kolač sa šljivama i pavlakom jer se brzo pravi, nije skup, sočan je i može da stoji nekoliko dana.
Sastojci:
-500g šljiva bez koštica iz zamrzivača
-120g margarina
-1 kesica vanilin šećera
-rendana kora od jednog limuna
-4 jaja -180g brašna
-1 kesica praška za pecivo
-100ml kisele pavlake
-50g šećera u prahu
-1/2 kašičice cimeta u prahu
-1 kašika prezl
-šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Šljive ostaviti na sobnoj temperaturi da se odlede. Ocediti ih od viška tečnosti. Margarin penasto umutiti sa šećerom, dodati vanilin šećer, rendanu limunovu koricu i 3 jaja. Brašno pomešati sa praškom za pecivo.Dodati u smesu sa jajima, sjediniti i sipati u pleh namašćen sa malo ulja i posut prezlama.Odozgo poređati polovine šljiva.Pavlaku pomešati sa preostalim jajetom, šećerom u prahu i cimetom i preliti preko šljiva. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni nekih 45 minuta. Ostaviti da se ohladi, iseći, posuti šećerom u prahu i poslužiti, piše Nova S.