- 3 šolje brašna
- 250ml mlakog mleka
- 50g otopljenog putera
- 1 jaje
- Kašičica šećera
- Kašičica soli
- 1 kašika sipinog mastila
- 1 suvi kvasac
Za burgere:
- 500g mlevenog pilećeg mesa
- 1 crni luk
- 1 čen belog luka
- 2 kašike seckanog peršuna
- 1 jaje
- 2 kašike susama
- So i biber
- Suvi začin
Za burger sos:
- 2 kašike majoneza
- 1 kašika senfa
- 1/2 crvenog luka
- 1 kiseli krastavčić
- Sok od pola limuna
- So
Za vitaminsku salatu
- 2 šargarepe
- 200g crvenog kupusa
- 200g običnog kupusa
- 1 crvena sveža paprika
- 100g rukole
- Maslinovo ulje
- So
- sok od limuna
Priprema:
Prvo pravite testo. U posudu stavite mleko, suvi kvasac, šećer i sipino mastilo. Promešate i ostavite da kvasac naraste, zatim dodajete ostale sastojke.
Zamesite testo te ostavite da naraste. Onda ga premesite i podelite u 12 delova od kojih oblikujete kuglice. Kuglice ređate u pleh i ostavite da odstoje 15 minuta pre pečenja. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta. Sastojke za burgere pomešajte i oblikujte pljeskavice koje pečete u rerni na 180 stepeni 15 minuta.
Sastojke za sos pomešante s tim što krastavčić i luk sitno nasečete.
Za vitaminsku salatu šargarepu izrendajte, a papriku i kupus secite na tanke trakice te začinite. Zemičke presecite, premažite sosom, stavite burgere, vitaminsku salatu, a po želji i preprženi luk na kolutove, kriške paradajza i sira, te preklopite i uživajte, poručuje Sandra Đuretić.