Sastojci:
- Griz
- Brašno
- Mleko
- Jaja
- Šljive
- Prezle
- Ulje
- Šećer
- So
Priprema:
Staviti u pola litra vode pola šoljice ulja, pola kašićice šećera i pola kašičice soli i pustiti da provri.
Skinuti onda sa šporeta i u to sipati 12 kašika griza pomešanih sa 12 kašika brašna.
Brzo mešati kako bi se smesa sjedinila, pa ostaviti da se prohladi. U mlako testo razbiti tri cela jajeta, jedno po jedno, i sve dobro izmešati.
U šerpu od pet litara sipati litar i po vode i kašičicu soli, pa ostaviti da provri. Uzimati po kašiku testa i valjati ga u brašno na dlanu.
U svaku knedlu staviti po jednu manju šljivu bez koštice. Onda bariti knedle u šerpi s posoljenom vodom dok ne isplivaju na površinu.
Vaditi ih rešetkastom kašikom i tako vlažne, jednu po jednu, uvaljati u šećer i prezle koje su pre toga pripremljne – 250 g prezli treba propržiti na šoljici ulja, skinuti s vatre i dodati 200 g šećera i onda u to uvaljati knedle, piše Zadovoljna.rs.