Lifestyle

PRSTE DA POLIŽEŠ: Namaz od patlidžana

Patlidžan nije omiljeno jelo mnogima, ali posle ovog recepta i oni najtvrđi protivnici uživaće u ukusnom jelu.

Jednostavan i lak obrok za pripremu idealan je kao ideja za porodični ručak ili neku lakšu varijantu za one koji vode računa o ishrani.

Foto: pintarest

Potrebni sastojci:

2 patlidžana
sok 1/2 limuna
50 ml tahina
1-2 česne bijelog luka
veći prstohvat kumina u prahu
1/2 kašikice sitne himalajske soli

1. Operite i ogulite dva padtlidžana.

2. Potom izrežite patlidžane na kolutiće debljine prsta. Stavite kolutiće u cjediljku i posolite.

3. Ostavite tako 10 minuta da se cijedi. U međuvremenu upalite rernu da ugrije na 200 stepeni i pripremite ostale sastojke.

4. Saperite i posušite patlidžane, pa ih poredajte na pleh sa papirom za pečenje.

5. Pecite ih u rerni 20-tak minuta, dok ne omekšaju u sredini. Tačno vrijeme ovisi o pećnici i debljini kolutića.

6. Pripremite ostale sastojke u sjeckalici ili mutlipraktiku, a pečene kolutiće patlidžana dodajte kada se malo ohlade. Sve izmješajte dok ne bude jednolično kremasto.

7. Kušajte i prilagodite vlastitom ukusu količinu soli, limuna, tahina i bijelog luka. Receptu možete dodati i šaku svježeg vlasca, korijandera ili kopra. Ako volite dimljenu aromu dodajte prilikom pripreme malo dimljene paprike.

8. Servirajte namaz sa toplim pecivom i svježim povrćem, i prelijte maslinovim uljem.