Popularni glumac Dragan Marinković Maca gostovao je u emisiji “Praktična žena” gdje je otkrio savršeni recert za Nugat baklavu.
Paparazzo.ba i praktivcanzena.tv vam predstavljaju Macin recept za baklavu!
Sastojci:
500g kora za baklavu
Sastojci za premaz:
100g čokolade za kuvanje
100g nugat krema
100g putera
100ml ulja
Sastojci za nadev:
300g seckanih oraha ili lešnika
150g mlevenog keksa
2 kašike nugat krema
mleko po potrebi
Sastojci za sirup:
800ml vode
2 vanilin šećera
500g šećera
I još:
3 kašike otopljenog putera
Priprema:
Prvo skuvajte sirup. Stavite vodu da provri i onda dodajte šećer i vanilin šećer. Kuvate dok se šećer ne otopi, otprilike oko desetak minuta. Sklonite sa vatre i ostavite sa strane na toplom. Zatim kuvate premaz. Sve sastojke stavite u šerpicu i otopite na tihoj vatri, pa stavite sa strane. Zatim u većoj činiji pomešate orahe, keks, nugat krem i mleko i mešajte dok ne dobijete homogenu masu. Pripremite pleh za pečenje. Podmažite ga puterom. Sad uzmite koru, premažite je četkicom u tankom sloju sa premazom, pa na kraj kore stavite nadev i urolajte. Stavite u pleh i ređajte tako jednu do druge dok ne potrošite sav materijal. Zatim isecite baklavu na rolnice i prelijte sa tri kašike otopljenog putera. Pecite u zagrejanoj rerni oko 40 minuta na 150 stepeni.
Pečenu baklavu prelijte sirupom i ostavite da se ohladi, a zatim je prebacite u frižider i ostavite da prenoći, te servirajte.