Za samo 30 minuta napravićete savršenu krompir čorbicu koja krijepi dušu i tijelo.
Foto: Promo
Sastojci:
1 kg bijelih krompira (oljuštenih i isječenih na krupne kriške)
1/2 šoljice sjeckanog crnog luka
1/2 šoljice sjeckanog celera
3 kašike brašna
so i biber (po ukusu)
1/2 ili 1/4 putera
voda (da pokrije krompire)
3 dl mlijeka
sir, slanina ili mladi luk za garnirung (po želji)
Priprema:
U veliku posudu pomiješajte krompire isječene na kriške sa sjeckanim lukom, celerom, brašnom, i dodajte so i biber po želji. Ostavite sve to da odstoji oko 10 minuta.
Istopite željenu količinu putera u posudi gdje ćete spremati čorbu. Čim se potpuno istopi, dodajte prethodno pomiješanu smjesu sa krompirom i miješajte.
Dodajte dovoljno vode da potpuno prekrije krompire i pustite da potpuno provri. Čim provri, dodajte mlijeko i miještajte, pa kuhajte bez poklopca od 25-30 minuta, uz povremeno miješanje.
Kuhajte dok krompiri, celer i luk potpuno ne omekšaju. Dodajte so i biber po želji i nastavite da kuhate dok čorba ne dobije željenu gustinu. Dodajte garnirung od sira, slanine ili sjeckanog mladog luka, po želji i poslužite toplo.
Takođe, ukoliko vam se više sviđa glatka tekstura, stavite krompire u blender dok ne dobijete željenu teksturu.
Foto: Screenshot