Janjetina je vrhunska gurmanska delicija. Budući da je sama bogata okusima, ne treba joj mnogo začina i izvrsno se slaže sa začinskim biljem. Janjetini možete ublažiti miris mariniranjem. Meso sa začinima (limunova korica i sok, ružmarin, bijeli luk) ostavite od dva do 24 sata u frižideru.
Foto: Promo
Sastojci
– 1 kg janjetine (bez kosti)
– 750 g krompira
– 4 paradajza
– 4 glavice luka narezanih na ploške
– 60 ml maslinovog ulja
– 3 čena bijelog luka
– kopar
– ružmarin (grančice)
– peršun
– korica limuna
– 0,7 l soka od paradajza
– morska so, biber
Priprema
1. Komad mesa oblikujte da možete napraviti rolat. Položite ga na radnu površinu i pospite ravnomjerno bijelim lukom, narendanom limunovom koricom, biljem i biberom. Čvrsto umotajte i zavežite na nekoliko mjesta kuhinjskim koncem.
2.Pospite meso morskom solju i stavite u nauljenu tepsiju na isjeckano povrće.
3. Stavite sve u rernu zagrijanu na 220 stepeni i pecite 20 do 30 minuta, pa smanjite temperaturu na 160 stepeni i ostavite da se peče još 2 sata. Kako se meso ne bi presušilo tokom pečenja, prekrijte ga folijom, ali svakih pola sata zalijte rolovano meso tečnošću koja se nakuplja na dnu tepsije.
4. Meso režite na kolutiće i služite dok je toplo uz kvalitetno crno vino.