Klasična limunada s ledom
Jednostavna limunada od vode, limuna, leda i zaslađivača po želji osvežiće vas i pomoći da se rashladite na prirodan način, a pri tome će (za razliku od gaziranih pića ili zaslađenih napitaka) imati i mnoge dobrobiti i za vaše zdravlje.
Limunada s jagodama
U sezoni jagoda možete iskoristiti sve blagodati ovog voća i za pripremu limunade, što će, osim mnogo antioksidansa, limunadi dati i jedinstven voćni ukus. Jagode možete dodati u limunadu prethodno izmiksane u blenderu (a zatim ih dobro izmešati) ili iseckane na tanke kriške (te ih ostaviti neko vreme da otpuste aromu u limunadu).
Limunada sa sokom od krastavaca
Sveže isceđen sok od krastavaca limunadi će dodatno pomoći u hidrataciji organizma tokom vrućih letnih dana, kada znojem gubimo mnogo tečnosti i treba nam trenutno osveženje. Ako nemate sokovnik, izrendajte krastavac rukama i/ili pomoću čiste gaze iscedite sok krastavca (“meso” krastavca možete iskoristiti za pripremu salata).
Osvežavajuća limunada u indijskom stilu (srikanjvi)
U Indiji temperature tokom letnjih meseci dosežu i do 48°C. Stoga je popularan način pripreme limunade takav da trenutno osveži i nadoknadi izgubljenu tečnost i minerale koji se gube prekomernim znojenjem. Srikanjvi (ili “indijska limunada”) priprema se tako da se u limunadu dodaju šećer, gur (nerafinirani šećer iz domaće radinosti) ili kristalni šećer, te prstohvat crne himalajske soli (“kala namak” ili “black salt“).
Limunada s mentom
Tokom letnjih vrelih dana možemo se osećati lenjo, pospano i usporeno usled izloženosti vrućini, a to posebno važi za osobe s niskim krvnim pritiskom. Dašak listova sveže nane pružiće trenutno osveženje, “razbuditi” i pomoći u povećanju koncentracije, prenosi Zadovoljna. rs