Knedle sa testom od krompira
Sastojci:
1 kg krompira,
1 kašika omekšalog putera,
2 žumanceta, prstohvat soli,
4 kašike griza,
250-350g oštrog brašna,
30 šljiva, 200 g prezli,
1 dl ulja za prženje,
2 kesice vanilin šećera
Priprema: Knedle sa šljivama se spremaju tako što se krompir opere, stavi se u šerpu i kuva se oko pola sata od trenutka kada voda proključa. Ako možete, izaberite krompir koji je slične veličine kako bi svi bili ravnomerno skuvani.
Kada se krompir skuva, ispasirajte ga i dodajte žumanca, so i puter. Promešajte, zatim dodajte griz i oko 250 grama brašna i od toga umesite testo. Testo treba da bude kompaktno i ne bi trebalo da se lepi.
Napravite valjak i uz pomoć brašna oblikujte tridesetak knedli. Kuvajte ih u kipućoj vodi nekoliko minuta od momenta kada isplivaju na površinu. Ispržite prezle na zagrejanom ulju i uvaljajte knedle, piše Nova S.