Lifestyle

Posna čoko-plazma torta

Vrijeme je praznika, a slatko je tada neizbježno na stolu, a ovo je naš prijedlog.

Foto: Promo

Sastojci:

1 pakovanje kora za rozen tortu

1 l vode

8 kašika šećera

90 g gustina

40 g kakaoa

125 g margarina (posnog)

100 g posne čokolade

100 g suvog grožđa

200 g posnog mljevenog keksa

Za čokoladnu glazuru:

100 g posne čokolade

2-3 kašike ulja

Priprema:

Kakao i gustin pomiješati pa usuti 200 ml vode i dobro izmiješati, da ne ostanu grudvice. U 800 ml vode staviti šećer i zagrijati. Usuti gustin i kakao i na umjerenoj temperaturi miješati da se zgusne. Skloniti sa ringle i u vruće staviti margarin i čokoladu i miješati da se otopi i sjedini. Umiješati i mljevenu plazmu i suvo grožđe koje je desetak minuta bilo potopljeno u vodi pa iscijeđeno. Kore isjeći napola po dužini. Mlakim filom filovati kore. Staviti tortu nakratko u frižider. Otopiti čokoladu s uljem i premazati posljednju koru. Kad se ohladi, ukrasiti po izboru.

Vratiti nakratko u frižider pa isjeći i poslužiti.