Lifestyle

Pet namirnica koje jedemo za doručak, a skraćuju život

Lekari često podsećaju da je doručak najvažniji obrok – ali ne ako izaberete pogrešne namirnice.

women-ga47619520_1920.jpg

Hrana koju odlučite da jedete ujutru može vam dati puno energije – ili pokvariti ostatak dana. Ako započnete jutro sa dobro izbalansiranim obrokom punim proteina, vlakana, složenih ugljenih hidrata i zdravih masti, možete računati da ćete biti sasvim siti do ručka. Ali može se desiti suprotno – ako odaberete hranu sa visokim sadržajem šećera ili zasićenih masti, bez proteina ili vlakana, koja će loše uticati na organizam.

Ovo su najgore namirnice koje možete da pojedete za doručak, prenosi zadovoljna.nova.rs.

Slatke pahuljice od žitarica

Možda su ukusne i lake za pripremu, ali jedenje pahuljica sa dodatkom šećera za doručak može imati trajnu štetu po vaše zdravlje tokom vremena. Žitarice poput ovih obično imaju mnogo šećera i veoma malo proteina, što znači da će povećati nivo šećera u krvi, ostavljajući vas gladnim i razdražljivim. To dovodi do toga da jedete više šećera tokom dana, što može izazvati dijabetes tipa 2 i potencijalno srčane bolesti.

breakfast-g86a83c54f_1920.jpg

Slanina

Većina nas voli slaninu, ali previše može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Slanina je visoko obrađeno meso i puno soli, što može povećati vaš krvni pritisak. Sadrži i druge aditive, kao što su nitriti, koji su se pokazali izuzetno nezdravi za creva. Vaša creva igraju veoma važnu ulogu u komunikaciji s vašim mozgom, što pomaže u održavanju opšteg zdravlja.

Krofne i peciva

Počastiti se slatkom poslasticom za doručak s vremena na vreme je odlično, ali redovno konzumiranje namirnica poput krofni može doprineti nekim potencijalnim zdravstvenim komplikacijama. Za početak, u krofnama i drugim pecivima za doručak ima puno kalorija. Međutim, glavni problem sa ovom hranom za doručak je količina šećera koju unosite u tako maloj porciji.

sausage-platter-g4251212fd_1920.jpg

Kobasica

Slično slanini, još jedno prerađeno meso koje može doprineti zdravstvenim komplikacijama ako se redovno konzumira je kobasica. Prerađeno meso poput slanine, šunke i kobasica čuva se nitratima/nitritima, što može povećati rizik od raka gastrointestinalnog trakta, posebno debelog creva i rektuma.

Zaslađene kafe 

Iako tehnički nisu hrana, slatki napici od kafe ponekad mogu dovesti do neželjenih zdravstvenih problema ako se konzumiraju svaki dan. Ekstremni šećer u nekim od ovih napitaka može povećati upale, pojačati insulinski odgovor, povećati rizik od gojaznosti, dijabetesa i srčanih oboljenja.

Foto: pixabay