Doktor ističe da su začepljene arterije „tihi ubica” i da često nema jasnih znakova sve do velikih zdravstvenih problema kao što su srčana insuficijencija, moždani udar, koronarna bolest …
„Začepljene arterije mogu dovesti do mnogih zdravstvenih problema i ovaj problem ne treba shvatati olako“, ističe Tomi Mišel, porodični ljekar u Americi, koji takođe praktikuje holistički pristup medicini. Ateroskleroza može biti veoma opasna, ali se, s druge strane, relativno lako može i spriječiti.
Dr Mišel ističe za portal Eat This da su začepljene arterije „tihi ubica” i da često nema jasnih znakova sve do velikih zdravstvenih problema kao što su srčana insuficijencija, moždani udar, koronarna bolest…
„Ako se uhvate dovoljno rano, vježbanje i promjene u načinu života mogu pomoći u smanjenju rizika prije nego što dođe do značajne štete. Ograničavanje i izbjegavanje određenih namirnica može pomoći u smanjenju rizika od ateroskleroze i održavanju holesterola pod kontrolom“, dodao je on.
On je naveo i pet namirnica koje su najopasnije za nastanak ovog stanja, naravno kada su prečesto i u prevelikim količinama na našem jelovniku. Ako je njihova potrošnja umjerena ili rijetka, to je u redu, piše Net.hr.
Suho meso
„Većina ljudi nije svjesna visokog nivoa soli i drugih konzervansa koji se nalaze u suhom mesu, što ih dovodi do toga da ga konzumiraju previše, daleko iznad preporučenog dnevnog unosa, koji trenutno iznosi oko 70 g crvenog mesa dnevno“, kaže ovaj stručnjak.
Maslac
„Maslac je divan način za aromatiziranje hrane, ali ključ njegove potrošnje je umherenost. Bez obzira koliko je ukusan, imajte na umu da njegov visok nivo zasićenih masti može dovesti do začepljenja arterija i povišenog nivoa lošeg holesterola“, napominje Mišel. On savhetuje da se puter u nekim receptima zamijeni veganskim zamjenama kao što su margarin od orašastih plodova ili semjenki kad god je to moguće. Mišel ističe da ako recept zahtjeva rastopljeni puter, možete ga zamijeniti pireom od banane ili jabuke.
Biskvit
„Iako izgledaju malo i bezopasno, keksi su često veoma kalorični. Sastojci u njima kao što su puter, so i šećer čine ove poslastice hranom sa visokim sadržajem zasićenih masti. Važno je zapamtiti da keksi sami po sebi nisu loši, kao ni bilo šta drugo, ako se konzumiraju umjereno“, kaže doktor. Male promjene mogu napraviti razliku. Birajte keks od cijelih žitarica, ili bez brašna i šećera, zaslađen medom. I dalje je slatka, ukusna užina, ali je mnogo bolja opcija za zdravlje.
Punomasni sir i mlijeko
„Važno je da razumijete koliko mlijeka i sira treba da konzumirate svaki dan. Stručnjaci predlažu da ograničite unos na 2 porcije dnevno (oko 30 grama po porciji) i da kad god možete ovo da zamijenite zdravijom varijantom, je biljno mlijeko“, ističe Mišel. Ljkar savjetuje da se u ishranu uvrsti kozji sir, ali sa manje mliječne masti, i obrano mlijeko ili grčki jogurt, koji je bogat proteinima, a malo masti.
Pržena hrana
„Pržena hrana obično zahtjeva dva ili čak tri puta više ulja nego druge metode kuhanja. Jedan od sjajnih načina da uživate u hrani koja ima ukus kao pržena je da je ispečete. To je laka i brza alternativa, a podjednako je ukusna. Takođe, ako u hranu dodate ukusne začine, imaćete ukusnu hranu bez obzira na to kako je pripremite“, objašnjava Mišel. Brojne medicinske studije dokazuju da postoje namirnice koje mogu začepiti vaše arterije ako ih stalno konzumirate u velikim količinama.
Začepljene arterije nastaju kada se na njima nakuplja plak, ograničavajući protok krvi u tkiva i vitalne organe u tijelu. Ovo stanje je poznato i kao ateroskleroza, a ljudi često žive sa ovim stanjem i ne znaju da ga imaju, iako značajno narušava kvalitet svakodnevnog života. Ateroskleroza može biti veoma opasna, ali se, s druge strane, relativno lako može i spriječiti.