Stručnjaci napominju da se ovaj nedostatak može pogoršati smanjenom fizičkom
aktivnošću i nezdravom ishranom koja nikome nije potrebna, naročito ne sada u jeku koronavirusa, kada je veoma važno da radimo na jačanju imuniteta.
Stoga je vrlo važno, smatraju nutricionisti, osigurati dodatne količine vitamina
u vremenu kada mnogi osjećaju proljetni umor i kada postoje razne bolesti oko nas. Sezonsko voće i povrće još uvijek nisu široko dostupni, što znači da čak i
uravnotežena ishrana možda nije siguran način da osigurate svom organizmu pravu količinu vitamina.
Posebno bismo trebli biti sigurni da unosimo dovoljno vitamina C i D kako bismo ojačali svoj imunitet. Dnevni preporučeni unos vitamina C je, kažu stručnjaci, najmanje 80 miligrama dnevno, što se može povećati sve do 500-1.000 miligrama dnevno tokom perioda kada nam nedostaje vitamina te tokom epidemija bolesti.
Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, apsolutno je od vitalnog značaja za naš organizam. On osigurava normalnu funkciju imunološkog
sistema tako što pomaže funkciju bijelih krvnih zrnaca. Ima antioksidativni učinak,
što znači da štiti od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, a dokazana je činjenica da vitamin C poboljšava našu sposobnost da se odupremo infekcijama, prenosi Klix.ba.
Ovaj vitamin je topiv u vodi, što znači da ga naše tijelo ne može skladištiti, stoga je važno osigurati da ga unosimo redovno.
“Bilo bi teško nabrojati sva korisna svojstva vitamina C, jer on učestvuje u mnogim procesima u ljudskom organizmu. Danas možda ne primjećujemo njegov nedostatak, ali zbog smanjenog unosa vitamina C možemo biti podložniji bolestima tokom sedmica koje su ispred nas, stoga se preporučuje da pazimo na ishranu i po potrebi uzimamo suplemente”, tvrde stručnjaci iz oblasti nutricionizma.
Kada je riječ o vitaminu D, on je također važna podrška imunitetu. Istraživanja pokazuju da ovaj vitamin igra ključnu ulogu u aktiviranju naše otpornosti, što znači da oni s nižim nivoom vitamina D od prosjeka imaju veću vjerovatnoću da će dobiti oboljenja gornjeg respiratornog sistema, te su podložniji drugim bolestima.
Znamo da se 80 posto naših potreba za vitaminom D ispunjava proizvodnjom u našoj koži kao rezultat kontakta sa sunčevom svjetlošću, a 10-20 posto naše potrebe za vitaminom D može se zadovoljiti uravnoteženom prehranom. Ipak, stručnjaci kažu da u većini slučajeva to nije dovoljno da se osigura optimalan nivo vitamina D. Iako mnogi vjeruju u to, odlazak u solarij nije zamjena za učinak vitamina D koji dobijamo od sunca.
Zdravstveni radnici su prije nekoliko godina iznijeli svoje zajedničko stajalište prema kojem do kraja zime ogromna većina populacije u Evropi može imati nedostatak vitamina D. Također napominju da čak ni zdrava, uravnotežena prehrana ne sadrži dovoljno vitamina D da prođemo kroz zimu i proljetne mjesece, zbog čega bismo svi trebali uzimati suplemente tokom ovog perioda.
Dobra ideja je imati dodatni izvor ovog vitamina, posebno u vrijeme kada nema mnogo sunca i kada smo prinuđeni boraviti u zatvorenom prostoru.