Ako jedete samo kada osjećate glad i pad energije te vas vaše tijelo “moli” da ga nahranite, onda biste mogli osjetiti posljedice po zdravlje.
Glad dovodi do prejedanja
Ljudi koji preskaču obroke i jedu neredovno, često pojedu više kako bi nadoknadili sve što su preskočili. Vašem tijelu potrebna je hrana svaka tri do četiri sata kako se metabolizam ne bi usporio i kako ne biste osjetili pad energije, bezvoljnost i želju za nezdravom hranom.
Što duže svom tijelu uskraćujete hranu to vam više pada nivo šećera u krvi, zbog čega će vaše tijelo žudjeti za hranom bogatom šećerom.
Gladovanje ne pomaže u mršanju
Ljudi misle da gube kilograme ako gladuju, ali ako im se prehrambeni plan sastoji od gladovanja, brzo će odustati od njega.
Osim toga, ako gladujete, vaše tijelo počinje štedjeti energiju, zbog čega pohranjuje masti i troši manje kalorija. Uvjereno je da se tako spašava te pokušava ostaviti što je moguće više energije za kasnije.
Jedete manje zdravo
“Kad si gladan, nisi svoj” – moto je poznate čokoladice, ali i činjenica. Kada ste gladni, veće su šanse da ćete posegnuti za prvom stvari koja vam padne pod ruke, poput čokoladice. Takav način prehrane ne daje rezultate zdravog načina života.
Nećete uvijek prepoznati kada trebate jesti
Dva hormona regulišu glad, grelin koji stimuliše apetiti i leptin koji ga suzbija. Kada ne jedete duže vrijeme, nivo grelina raste. A ako ste jeli, leptin poručuje vašem tijelu da ste siti.
Barometar gladi nije uvijek najtačniji pa ljudi koji često gladuju nemaju više osjećaj da su gladni. Ako jedete jedan obrok dnevno, nakon nekog vremena vaše tijelo će se navići na to, ali to ne znači da je jedan obrok dnevno dobar način ishrane.
Glad je loša za vas
Neki od simptoma koji prate glad su nemogućnost da se koncentrišete, neugodan osjećaj u stomaku, slabost, vrtoglavica, mučnina, iritabilnost, glavobolja, “krčanje” crijeva i problemi sa spavanjem.
Kako prepoznati glad?
Nuačnici tvrde da postoje tri vrste gladi – fizička, psihološka i oportunistička. Fizička je nagon da jedemo, dok psihološku aktiviraju emocije i zapravo je žudnja za nečim drugim, a ne hranom. Oportunistička glad je kada vidite hranu i želite je pojesti, iako do tada niste osjetili glad, piše Bright Side.