Lifestyle

RECEPT DANA: Zapečena palenta sa cherry paradajzom, slaninom i kajmakom

Ne, ovo nije musaka ili pizza, mada možda liči, ovo je zapečena palenta!

Foto: Promo

Potrebno:

200 g palente

600 ml vode

½ kašičice soli

1 manja crvena paprika

2 kašike sjeckanog vlasca

100 g slanine tanko sječene

10 krupnijih cherry paradajza

3 jajeta

100 g kajmaka

 Priprema

U sud sipajte vodu, so i dodajte palentu. Kuhajte neprestano miješajući, smanjite temperaturu i miješajte još oko 2 minuta.

Odvojite 2 kašike skuhane palente na stranu. Odmah dodajte isjeckani vlasac i papriku, i sipajte u podmazani pekač veličine 20 x 20 cm.

Preko palente složite na krugove isječen cherry paradajz. Kašičicom stavljajte  kajmak na različita mjesta i tanko sječenu slaninu.

Umutite jaja i dodajte one dvije kašike skuhane i odvojene palente te malo posolite. Popunite praznine između kajmaka i slanine.

Stavite u zagrijanu rernu da se zapeče na 200 °C oko 20 minuta. Pospite peršunom.

Prijatno uz ovaj recept iz Minjine kuhinjice.