Ne, ovo nije musaka ili pizza, mada možda liči, ovo je zapečena palenta!
Foto: Promo
Potrebno:
200 g palente
600 ml vode
½ kašičice soli
1 manja crvena paprika
2 kašike sjeckanog vlasca
100 g slanine tanko sječene
10 krupnijih cherry paradajza
3 jajeta
100 g kajmaka
Priprema
U sud sipajte vodu, so i dodajte palentu. Kuhajte neprestano miješajući, smanjite temperaturu i miješajte još oko 2 minuta.
Odvojite 2 kašike skuhane palente na stranu. Odmah dodajte isjeckani vlasac i papriku, i sipajte u podmazani pekač veličine 20 x 20 cm.
Preko palente složite na krugove isječen cherry paradajz. Kašičicom stavljajte kajmak na različita mjesta i tanko sječenu slaninu.
Umutite jaja i dodajte one dvije kašike skuhane i odvojene palente te malo posolite. Popunite praznine između kajmaka i slanine.
Stavite u zagrijanu rernu da se zapeče na 200 °C oko 20 minuta. Pospite peršunom.
Prijatno uz ovaj recept iz Minjine kuhinjice.