Lifestyle

Miriše na jesen: Džem od šljiva sa rumom!

Džem od šljiva mnogima je najdraži slatki voćni namaz koji s hlebom i puterom čini savršeni doručak, a na palačinkama odličan domaći desert ili slatki međuobrok.

Dobar stari bakin recept od šljiva obogaćen smo jednim mirisnim sastojkom koji priziva jesen- rumom, biće obožavan slatkiš u vašem domu, prenosi Zadovoljna.rs.

plums-with-jar-confiture-toast-bread.jpg

Sastojci:

  • 1 kg opranih i očišćenih šljiva
  • 500 g šećera (ili po ukusu)
  • 30 – 50 ml ruma (ili po ukusu)

Priprema:

Sveže šljive operite i izvadite im koštice. Premestite ih u lonac s debljim dnom i stavite na srednje jaku vatru. U toj fazi mešajte šljive da se ne zalepe za površinu lonca. Šljive će ubrzo početi puštati sok i tada ih možete samo povremeno mešati i kuvati na laganoj ili srednje jakoj vatri, važno je da smesa stalno lagano vri.

Kada se šljive u potpunosti raspadnu, dodajte šećer. Nastavite kuvati da višak tečnosti od šljiva ispari, da džem zgusne i da se svaka kožica šljive stisne. Tada dodajte rum. Prokuvajte još minut-dva da alkohol ispari i da ostane samo fin miris.

Foto: freepik