Većina Portugalaca je uverena da je njihova kuhinja najbolja na svetu. Možda se ne biste složili sa tim – mada bi vam sledila duga rasprava ako biste izrazili suprotno mišljenje – ali, u svom najboljem obliku, portugalska hrana spaja lokalno uzgajane sastojke, naročito ribu, morske plodove, svinjetinu i divljač, sa jednostavnom pripremom koja dozvoljava aromama da dođu do izražaja.
Ima regionalnih varijacija, ali ne toliko koliko biste pomislili, zapravo, mnoga naizgled regionalna jela se pojavljuju na menijima širom zemlje.Sveža riba i morski plodovi su prisutni na praktično svakom meniju, a naročito bakalar, koji je opsesija Portugalaca od početka 16. veka, kada su njihovi ribarski brodovi došli do Njufaundlenda. Najdramatičniji uticaj je iz doba otkrića, kada su mnogi začini postali popularni, poput korijandera, peršuna, kima, ruzmarina, karija, belog luka i cimeta.
Bacalhau
Usoljeni bakalar je definitivno jedno od najpopularnijih i najpoznatijih jela u portugalskoj kuhinji. Suši se i usoli i potom servira uz razne priloge. Kaže se da možete spremiti drugačije jelo od bakalara svakoga dana u godini.
Cozido à Portuguesa
Mnogi smatraju portugalski kuvani gulaš najtradicionalnijim jelom od svih, iako ima svoje varijante širom zemlje. Sastojci su obično: govedina, svinjetina, piletina i kobasice, sa pasuljem, žutim graškom, krompirom, repom, kupusom, šargarepom i pirinčem.
Caldo verde
Zelena supa sa severa Portugala je vrlo poznata i uobičajena u svim oblastima, jednako popularna u seoskim domovima i luksuznim restoranima. Pravi se od guste, kremaste osnove od crnog luka i krompira sa tamnozelenim, vrlo sitno seckanim keljom i kriškama kobasice.
Feijoada
Glavni sastojci ovog jela su pasulj i svinjetina i postoji nekoliko njegovih varijanti. Svinjetina se dinsta u sosu sa paradajzom, šargarepom, i kupusom u debeloj glinenoj posudi. Ponekad se dodaju i kobasica ili slanina, a obično se služi uz pirinač.
Pastel de Nata
Ove male tartove su prvi put napravili monasi u Lisabonu u 17. veku. To su mala otvorena peciva punjena slatkim kremom od vanile i prekrivena karamelizovanim šećerom ili cimetom. Ovaj dezert je ostavio uticaj i u drugim zemljama sveta.
Doce Fino do Algarve
Ove male poslastice od marcipana oblikuju se i vajaju u različitim oblicima, obično voća ili životinja, pa čak i ljudi, prelepo su obojene i neverovatno realistične. Prave se od badem krema, a deo su tradicije koja datira iz vremena Mavara.