Budućim majkama jod je neophodan
Ovaj mineral je esencijalna komponenta hormona štitne žlezde, koji pre svega utiče na inteligenciju kod dece, pošto je ključan u razvoju mozga. Još pre 30 godina, istraživanje Univerziteta u Singapuru pokazalo je da su deca majki koje su uzimale više joda u trudnoći, bila inteligentnija.
Tokom trudnoće, štitna žlezda žene mora da radi mnogo više, baš zato što njeni hormoni omogućavaju razvoj mozga i nervnog sistema fetusa. Nakon porođaja, beba se hrani majčinim mlekom, koje takođe sadrži ovaj mineral, a njegov nedostatak može usporiti rast i razvoj. Da bi buduće majke bile sigurne da unose dovoljno ovog elementa, potrebno je da urade test urina, najbolje još u toku planiranja trudnoće. Potom ishranu treba prilagoditi u odnosu na rezultate. Recimo, dve do tri porcije morske ribe nedeljno obezbediće dovoljnu količinu joda, koji se u manjim količinama može naći i u mlečim proizvodima, jajima, mesu i povrću kao I u mineralnoj vodi.
Dobar izvor je i jodirana so, ali moramo imati u vidu da mnogo soli nije dobro za ukupno stanje organizma, tako da u soljenju hrane ne smemo da preterujemo, već je najbolje da kombinujemo izvore.