Lifestyle

Kako đumbir jača imunitet i za šta se sve koristi

Ova biljka se od davnina koristi za tretiranje mučnine i jutarnje mučnine tokom trudnoće, za tzv. morsku bolest ili bolest putovanja, poboljšanje probave i smanjenje nadutosti. Stručnjaci preporučuju uzimanje dnevne doze ekstrakta đumbira jer uspješno ublažava upalni proces i bol uzrokovanu osteoartritisom.

Poboljšava probavu

Loša probava može izazvati nezanemarljiv uticaj na kvalitet života usled bolova i stmačnih nelagodnosti. Odloženo pražnjenje creva nakon obroka može ukazivati na problemima sa probavom i varenjem. U skladu sa studijom koja je sprovedena, konzumacija 1,2 grama sprašenog đumbira pre obroka dovodi do ubrzavanja pražnjenja stomaka kod ljudi koji pate od loše probave.

Stoga se savetuje da teškim jelima poput pasulja dodate rendan đumbir.

Ublažava kašalj i prehlade

Šolja čaja od đumbira se tradicionalno primenjuje za ublažavanje kašlja i prehlada. Jedna od mnogih komponenti koje se nalaze u đumbiru jeste i šagaol koji poseduje anti-inflamatorno svojstvo kao i antitusivno (umiruje kašalj). Ukoliko vam šolja čaja od đumbira nije rutina tokom zimskih dana, dajte joj šansu.

Redukuje jake migrene i pomaže u brobi protiv insulinske rezistencije i dijabetesa