Ovakvi rezultati u skladu su i sa istraživanjem Nacionalnog reuma centra u Holandiji na čelu sa dr R. H. Verheesen koje je pokazalo da unošenje optimalnih količina joda ima bitan uticaj na procenat smrtnosti kod najstarije populacije, obolelih od Kovida – 19.
Istovremeno, Dr. Gary Warren, glavni istraživač kompanije SAIC, u svom radu „Unos joda za smanjenje prenosa Covida-19 i smrtnosti od Covida-19“ objavljenom u publikaciji Reserch Gate, iznosi da dnevni unos maksimalno preporučenih količina joda dovodi do apoptoze – ćelijske smrti ćelija zaraženih Corona virusom, sprečavajući njegovo dalje širenje. A pošto Japanci spadaju u narode sa najvećim unosom joda, što je I tajna njihove dugovečnosti, zaključak je jasan.
Dnevnim unosom od 1,5 do 2,4 miligrama po osobi (u zavisnosti od telesne težine) pojačava se spremnost organizma za borbu protiv Covida -19 a samim tim značajno se smanjuje mogućnost prenos Covida-19 i smrtnost.
Joda najviše ima u algama, morskoj ribi i kuhinjskoj soli.
Dakle, umesto da paničimo, treba da budemo odgovorni i da poradimo na preventivi i jačanju imuniteta.