Lifestyle

Izbacite otrov iz svog organizama: Recept za salatu od rukole

Rukola će vam također pomoći da se obranite od starenja mozga i opadanja kognitivnih sposobnosti jer posjeduje velike količine B vitamina, a posebno folata.

Foto: Promo

 

Rukola je zelenje poprilično specifičnog, malko biberastog okusa, s listovima koji podsjećaju na lišće hrasta. Vrlo je zdrava, lako se može uzgojiti iu kući, a kalorijska vrijednost joj je svega 5 kalorija po jednoj porciji. Rukola je prepuna vlakana koji potpomažu dobru probavu, zasitna je i nakon nje ne osjećate potrebu za masnom i slatkom hranom. Pomaže vam da snizite kolesterol i da razina šećera držite pod kontrolom.

Rukola je član takozvanih biljaka krstašica ili kupusnjača poznatim po svojim ljekovitim svojstvima, a pored rukole tu spadaju brokula, kelj i kupus. Ova obitelj biljaka je vrlo bogata vlaknima i antioksidansima, a posjeduje i komponente glukozinolate za koje su istraživanja pokazala da mogu smanjiti rizik od nastanka raka pluća, prostate, dojke i gušterače.

Rukola posjeduje visoku razinu klorofila koji sprečava oštećenja DNK i jetre uzrokovana aflatoksinom, kancerogenom supstancom koja se stvara u plesni, a najčešće se pronalazi u kukuruzu, kikirikiju i pojedinim orašastim plodovima. Nama je aflatoksin postao poznat kada su određene količine pronađene u mlijeku. Za unos što više klorofila u organizam rukolu konzumirajte u sirovom obliku.

Rukola sadrži čak osam puta više kalcija od poznate “Ajsberg” salate, a bogata je i vitaminom K koji je vrlo važan za što bolju apsorpciju kalcija u kosti i zube. Vitamin K igra važnu ulogu iu prevenciji srčanih oboljenja. Plak koji se nakuplja na zidovima arterija može biti povezan s lošom apsorpcijom kalcija, a vitamin K se brine za to da kalcij ode tamo gdje je najpotrebniji.

Konzumiranjem ove zdrave biljke smanjujemo kronična upalna stanja u organizmu. Rukola sadrži indol 3 karbinol i itiocijanate, bioaktivne komponente za koje je dokazano da suzbijaju upale.

Rukola će vam također pomoći da se obranite od starenja mozga i opadanja kognitivnih sposobnosti jer posjeduje velike količine B vitamina, a posebno folata. Dokazano je da kod starijih ljudi nedostatak folata vodi do kognitivnih smetnji.

Ova salata je inspirirana Sardinijom, talijanskim otokom gdje žive neki od najdugovječnijih ljudi na planeti. Salata je paket energije i zdravih sastojaka.

Potrebni sastojci:

4 šalice rukole
2 paradajza
nasjeckana 120 g sardina iz konzerve ili usoljenih)
malo soli (ako koristite usoljene sardine, so vam neće biti potrebna)
žlica maslinovog ulja
2 žlice limunovog soka.

Po želji možete dodati avokado i listove djeteline. Sve sastojke operite, pomiješajte, začinite i uživajte u ljekovitim svojstvima.