Zdrav proteinski hleb za jači imunitete po receptu Džejmija Olivera
Sastojci:
- 7 g suvog kvasca
- 4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 250 g ražanog brašna
- 100 g mlevenih badema
- 50 g lanenog semena
- po 100 g mešovitih semenki, kao što su čia, mak, suncokret, susam, bundeva
- 1 grančica svežeg ruzmarina
- 4 velika jaja
Priprema:
Zagrejati rernu na 190ºC. Poravnajte 1,5-litarsku teglu od veštačkog papira sa masnim papirom.
U posudu sipajte 375 ml mlake vode, dodajte kvasac i ulje, zatim mešajte viljuškom dok se ne sjedini i ostavite po strani 5 minuta.
Brašno, mlevene bademe i sve semenke sipajte u veću posudu sa prstohvatom morske soli i napravite udubljenje u sredini. Sitno iseckajte i dodajte listove ruzmarina. Umutite jaja, pa ulijte u mešavinu kvasca.
Smesu sa jajima i kvascom dodajte u posudu sa brašnom i mešajte dok ne dobijete glatko testo.
Pre pečenja imate dva izbora, ili ćete peći odmah i dobiti hrskavi hleb ili ostavite testo da odstoji i naraste preko noći u frižideru, pa ga sutradan ispecite.
Pecite hleb oko 45 minuta, odnosno dok korica ne dobije zlatkosto.braon boju.
Ovaj hleb je svež po nekoliko dana,piše Lovesensa.rs.
Možete ga jesti uz razne zdrave namaze poput humusa, namaza od avokada ili od pečenih paprika. Takođe, možete ga tostirati i jesti kao dviopek uz čorbe i potaže.