Lifestyle

Gusti grah bez zaprške koji će se svidjeti svima i koji možete jesti tri dana

Nisam ga znala skuhati do trenutka kada se nisam udala. Moj prvi grah bio je konzerve, moj drugi grah bio je iz tave, treći grah je bio kuhan i bio je loš. Trebalo je vremena dok sama nisam došla do savršenog okusa. Jer skuhati grah je zapravo najjednostavnije jelo, skuhati dobar grah i ne baš tako jednostavno.

Ne koristim zapršku za ni jedno jelo, tako ni za grah. Grah ne držim preko noći u vodi da nabubri već koristim stari trik, prokuham ga 3 puta prije kuhanja s ostalim namirnicama. Ne kuham ga u ekspres loncu jer ne volim velike pomagače u kuhinji, zapravo ne volim nikog u kuhinji dok sam ja unutra, piše “Hayat“.

Kada si zaposlena mama dvoje djece bez velike pomoći kući, grah je idealno jelo koje se može jesti i 3 dana, ukoliko doma nemate Jamesa, jer s njim ni jedno jelo ne vidi svjetlo idućeg dana. James jede i noću. Liam jede grah u vrtiću, ali ne jede ga doma, zašto? Ne znam.

Grah je specifično jelo koje slobodno jedeš u slobodnim količinama kada ste u braku. Zašto u braku? Jer u vezema je uvijek frka, što ako čuje? E pa dobar grah daleko se čuje, ako je pojeden u braku.

Rado ću podijeliti svoj višegodišnji trud nakuhavanja istog jela do savršenosti.
Course Main Course
Cuisine international
Keyword grah
Prep 20 minutes
Cook 1 hour 40 minutes
Total 2 hours
Osoba 4
Chef Anelistar

Sastojci

500 gr Šarenog graha jedno manje pakiranje s placa
1 komad Sušenog ili dimljenog mesa hamburger, špek, kobasice, sušena govedina
1 komad Velika glavica luka
2 Mrkve
1 Rajčica
2,5 dcl Umaka od rajčice ako imate domaće šalše još bolje
1 kašika Ajvara
Vegeta
Maslinovo ulje
Mljevena crvena paprika ljuta
Crni papar
Sol
Kiselo zelje (za salatu)

Priprema

Grah 3 puta prokuhajte i bacite vodu. Nakon trećeg puta ostavite grah u cjedilu te sa strane u loncu na ulju popržite lagano suho meso, rajčicu, mrkvu, glavicu luka (u komadu): dok se sastojci lagano prže za šmeh, dodati žlicu ajvara, još minutu pustiti na vatri, dodati grah i zaliti sve vodom.

Grah bez zaprške

Začinite sa soli, paprom, paprikom i vegetom. (pazite na sol, nju uvijek možete naknadno dodati).

Kuhati dok sve ne proključa, kad proključa, smanjiti vatru i poklopiti sa malim otvorom za paru.

Kada lonac ostavite malo otvoren, para izlazi van i na taj način grah postaje gušći, zato vam zaprška i nije potrebna.

Kuhate grah sat vremena na laganoj vatri, dodate sos od rajčice i kuhate još 40 minuta.

Toliko je meni trebalo da se grah zgusne i da se svi okusi sažmu. Uvijek možete probati zrno i viditi u kojoj ste fazi.

Ukoliko pretjerate sa soli, mali trik, ubacite u grah jedan sirovi krumpir i skuhate ga u njemu, upiti će svu sol !

ukoliko volite ljutinu, slobodno par kapi tabasca ili ljuće kobase umjesto suhog mesa!

Serviranje

Uz dobar komad kruha, kiselo zelje za salatu i uz gazirano piće sa strane.

Dobar Vam tek!