Kombinaciju piletine i krompira mnogi obožavaju, a sada je došlo vreme da isprobate ovaj recept za pitu koji će vas ostaviti bez teksta.
Sastojci:
300 g piletine
sok od pilećeg pečenja
šoljica bujona
glavica luka
kašika maslaca
0,5 kašike brašna
so
biber
šargarepa
kašičica mlevene crvene paprike
pola šoljice graška iz limenke
kašika seckanog peršuna
1 kg krompira
2 kašike mleka
200 g maslaca
2 žimanca
Priprema:
Ispecite piletinu ili naseckajte pileće pečenje. Ogulite krompir, narežite ih na kockice i kuvajte u posoljenoj vodi dok ne omekšaju. Još vruć krompir usitnite drobilicom za pire dodajući malo mleka i maslaca. Meso od pilećeg pečenja sitno naseckajte. Luk očistite i prepržite na malo maslaca, dodajte brašno, pržite još nekoliko minuta te zalijte supom i sokom od pečenja. Dodajte kockice šargarepe i oceđeni grašak. Posolite, pobiberite, dodajte seckani peršun i mlevenu papriku, pa kuvajte nekoliko minuta. Umešajte komadiće sitno seckanog pilećeg mesa i ostavite na vatri samo da se dobro zagreje. Zagrejte pećnicu na 220°C. Dublju posudu za pečenje premažite maslacem i obložite šoljicom pasiranog krompira. Posložite po njemu meso sa sokom te prekrijte preostalim krompirom. Umutite žumanca i prelijte ih po smesi od krompira. Stavite pitu u dobro zagrejanu rernu dok se krompir na vrhu ne zapeče.