Sastojci:
100ml ekstra devičansko maslinovo ulje sok od 1 limuna velikog
3 čena belog luka, drobljeni
4 srednje debljine tuna steka, ukupna težina oko 800g
3 kašike iseckanog svežeg peršuna ravan list
1 kašika svežeg origana ili sušenog
500g krompira, oljušćenog i isečenog na kockice
450g zrelog paradajza, oljušćen i iseckan
1 šolja tople vode
so i mleveni crni biber
1. Pomešajte maslinovo ulje sa sokom od limuna i belog luka, u plitku posudu da bude pokrivena tunama u jednom sloju.
2. Posuti solju i biberom, pa dodati odreske tunjevine.
3. Rasuti preko biljaka i okrenuti šnicle i potopiti ih u marinadu. Ostaviti ih tako 1-2 sata.
4. Poređati šnicle u pleh.
5. Zagrejte rernu na 180 °C.
6. Staviti kocke krompira u mariniranu posudu i posuti po plehu.
7. Rasporedite ih ravnomerno, posuti preostalu marinadu i sa seckanim paradajzom na vrhu.
8. Sipajte toplu vodu u pečenja posudu.
9. Pecite tune u trajanju od 40 minuta.
10. Izvaditi tunu na tanjir i prekriti folijom.
11. Povećati temperaturu rerne na 200C, dodati malo tople vode za pečenje, ako je potrebno i kuvati krompir oko 15 minuta.
Služiti tunu i krompir smesu sa zelenom salatom, ako želite.