Novim istraživanjem ispituje se percepcija ljudi o gorkom okusu i načinu na koji geni utječu na to koje ćemo piće preferirati ranim jutrom.
U novoj studiji koja je objavljena prije nekoliko dana u časopisu Scientific Reports, istraživači su analizirali genetske podatke više od 400.000 odraslih osoba u Velikoj Britaniji u dobi od 37 do 73 godine. Istraživači su utvrdili da su ljudi koji su nosili specifične gene ključne za stvaranje afiniteta prema gorkom okusu pili više od četiri šoljice kafe svaki dan i da su manje konzumirali čaj.
S druge strane, ljudi s različitim genetskim receptorskim genima za supstancu propiltiouracil su vjerovatnije pili dnevno više od pet šoljica čaja i manje su pili kafu. Naime, biti osjetljiviji na gorčinu kofeina može izgledati kao razlog da ne pijete kafu, prenosi Health.
“Ljudi koji su posebno osjetljivi na gorak okus kofeina mogu piti manje kafe”, kaže jedna od autorica studije Marilyn Cornelis.
Također, studija je došla do rezultata kako geni, ma koliko bili važni, ne moraju nužno utjecati na to da li više volite piti kafu ili čaj. Stručnjaci govore kako se vremenom možete adaptirati na gorak okus kafe iako vaši geni nemaju afiniteta prema tom okusu.