Đuveč dodajte pečenom mesu, nekih 10-tak minuta pred kraj pečenja. Odličan je i kao “bezmesna” varijanta uz krompir ili pirinač
Foto: Promo
Sastojci:
700 ml ulja
1 kg luka
1 kg šargarepe
2 kg paprika
1,5 kg patlidžana
3 kg paradajza
1-2 kašičice bibera
par listova lovora
po ukusu soli
Priprema:
Svo povrće očistiti, oprati i narezati. U veliku šerpu sipati ulje, pa zagrijati. Prvo staviti narezan luk, pa pržiti 5 minuta, da postane staklast. Zatim dodati narezanu šargarepu, pa dinstati 5-6 minuta. Dodati paprike, pa opet dinstati 5 minuta. Zatim dodati i, na kockice narezan patlidžan, pa dinstati 5-6 minuta.
Na kraju dodati i oljušten i narezan paradajz, pa ostaviti da se kuva 20-tak minuta. Povremeno promešati. Dodati listove lovora, so i biber, pa na laganoj vatri krčkati još 5 minuta.
Toplo sipati u sterilisane, zagrejane tegle (meni je bilo potrebno 8 tegli od 750 ml), dobro zatvorite, “ušuškajte” tegle, pa ih ostavite 12 sati pokrivene, da se postepeno hlade. Kada se ohlade, odložite tegle sa đuvečom.
Đuveč dodajte pečenom mesu, nekih 10-tak minuta pred kraj pečenja. Odličan je i kao “bezmesna” varijanta uz krompir ili pirinač.
Prijatno!